Utbrudd av salmonellasmitte i flere fylker

Det har brutt ut salmonellasmitte i flere fylker, og smittekilden er trolig en matvare, opplyser Folkehelseinstituttet.

Publisert
Sist oppdatert

Tolv personer har fått påvist smitte av mage-tarmbakterien Salmonella Enteritidis. I tillegg er det åtte mistenkte tilfeller.

Ti personer har blitt så syke at de måtte legges inn på sykehus.

FHI tror smittekilden er en matvare, men de vet ennå ikke hva det kan være snakk om.

– De smittede er bosatt i mange forskjellige fylker. Derfor tror vi at de er smittet gjennom en matvare som er distribuert bredt, sier lege Hilde Marie Lund ved avdeling for smittevern og beredskap i en pressemelding.

Prøver å spore kilden

Prøvene er tatt fra slutten av januar og fram til siste uke av februar. Ni smittetilfeller er oppdaget i Viken, tre i Oslo, to i Innlandet, mens Vestfold og Telemark, Agder, Rogaland, Vestland, Møre og Romsdal og Nordland har ett tilfelle hver.

Arbeidet er i gang for å kartlegge om pasientene kan ha felles smittekilde. Pasientene blir intervjuet, og det lokale Mattilsynet tar prøver fra matprodukter i hjemmene deres. Dersom rester er tilgjengelig, kan det bidra til å identifisere kilden.

– Etterforskningsarbeid kan være komplisert og ta tid, og i mange saker vil man ikke klare å finne smittekilden eller å avklare om det dreier seg om en felles kilde. Det er for tidlig å si om dette er et avgrenset utbrudd eller om det vil øke i omfang. Vi følger situasjonen nøye, sier Lund.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer