Utbrudd av mage-tarmbakterie i Norge – 15 smittet

Folkehelseinstituttet varsler at det er økt forekomst av mage-tarmbakterien Yersinia enterocolitica O3 i Norge. De mistenker at en matvare har spredt smitten.

Illustrasjon: Shutterstock/NTB
Illustrasjon: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bakterien, som er i slekt med en pestbakterie, fører til infeksjonen yersiniose. Det er satt i gang utbruddsetterforskning i samarbeid med aktuelle kommuneoverleger, Veterinærinstituttet og Mattilsynet, opplyser FHI.

Det er påvist smitte hos 15 personer i Norge.

Det er flest tilfeller i Trøndelag med fem, mens smitte er registrert i Viken, Rogaland, Vestland, Møre og Romsdal og Vestfold og Telemark også.

– Trolig gjennom matvare

– På bakgrunn av hvor de smittede er bosatt, er det sannsynlig at alle er smittet av yersiniose gjennom en matvare som er distribuert bredt, sier seniorrådgiver Heidi Lange ved avdeling for smittevern og beredskap i Folkehelseinstituttet.

– Etterforskningsarbeid kan være komplisert og ta tid, og i mange saker vil man ikke klare å finne smittekilden eller å avklare om det dreier seg om en felles kilde, sier Lange.

Diaré, magesmerter og feber

De vanligste symptomene er diaré, feber og magesmerter, vanligvis i 1 til 3 uker.

Yersiniabakterier smitter i hovedsak via mat, vanligvis svineprodukter, grønnsaker eller ikke-desinfisert drikkevann.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer