John Lewis:

«USAs samvittighet» hylles etter sin død

Med ikoniske John Lewis' bortgang har USA mistet den siste av de «seks store» fra fronten i borgerrettskampen. Han hylles av både Barack Obama og Donald Trump.

Borgerrettsikonet og kongressrepresentanten John Lewis er død, drøyt sju måneder etter at han fortalte at han hadde fremskreden kreft. Her taler han under Demokratenes landsmøte i 2012. Arkivfoto: AP / NTB scanpix
Borgerrettsikonet og kongressrepresentanten John Lewis er død, drøyt sju måneder etter at han fortalte at han hadde fremskreden kreft. Her taler han under Demokratenes landsmøte i 2012. Arkivfoto: AP / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Han elsket landet sitt så høyt at han risikerte sitt liv og sitt blod sånn at det kanskje kunne leve opp til sitt løfte, sier tidligere president Barack Obama.

Lewis, som ble banket opp av politiet i Alabama i 1965 og siden ble en innflytelsesrik kongressrepresentant, døde fredag, 80 år gammel.

Lewis opplyste i desember i fjor at han hadde fremskreden kreft i bukspyttkjertelen.

– Hver eneste dag av John Lewis' liv var viet til å bringe frihet og rettferdighet til alle, skriver Nancy Pelosi i sin hyllest av hans moralske lederskap.

Blodig søndag

Demokratenes leder i Representantenes hus kaller ham «Kongressens samvittighet» og en av de største heltene i amerikansk historie.

I sine unge år var Lewis en av forgrunnsfigurene i borgerrettskampen i Sørstatene og den yngste av de legendariske seks aktivistene som ble ledet av Martin Luther King. Han var den siste gjenlevende av de seks.

Lewis ble nesten drept da han ble banket opp av politiet den såkalte Blodige søndagen i Selma i Alabama.

Talte før King

Han var sammen med King også under den store marsjen i Washington i 1963, da han som 23-åring talte rett før King holdt sin berømte «I Had a Dream»-tale.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer