Richard Spencer

USAs marineminister sparket, Trump ber ambassadør i Norge ta over

USAs marineminister Richard Spencer må gå av fordi tilliten til ham er lav etter Edward Gallagher-saken. Den amerikanske ambassadøren til Norge tar over.

Marineminister Richard Spencer må ta hatten og gå som følge av den kontroversielle saken som omhandler den amerikanske spesialsoldaten Edward Gallagher. Gallagher ble degradert etter å ha blitt dømt for å posere ved et lik i Irak, men Trump benådet ham. Foto: Robert F. Bukaty / AP / NTB scanpix
Marineminister Richard Spencer må ta hatten og gå som følge av den kontroversielle saken som omhandler den amerikanske spesialsoldaten Edward Gallagher. Gallagher ble degradert etter å ha blitt dømt for å posere ved et lik i Irak, men Trump benådet ham. Foto: Robert F. Bukaty / AP / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det var USAs forsvarsminister Mark Esper som søndag ba marineminister Richard Spencer levere inn oppsigelsen sin. Spencer leverte den søndag, opplyser talsperson for Pentagon, Jonathan Hoffman.

I brevet til president Donald Trump, gjengitt blant annet hos CNN , hevder Spencer at han går av fordi han og Esper ikke lenger deler samme forståelse av hvordan han bør utføre jobben sin.

Donald Trump vil ha nåværende ambassadør til Norge, Kenneth Braithwaite, til å ta over jobben som marineminister i USA. Foto: Ned Alley / NTB scanpix
Donald Trump vil ha nåværende ambassadør til Norge, Kenneth Braithwaite, til å ta over jobben som marineminister i USA. Foto: Ned Alley / NTB scanpix Vis mer

Natt til mandag melder Trump derimot at han ikke har vært fornøyd med Spencers måte å håndtere Gallagher-saken på. Trump skriver videre at admiral og nåværende ambassadør i Norge, Kenneth Braithwaite, vil bli nominert til ny marineminister.

– En mann som har oppnådd mye og hatt stor suksess, jeg vet Ken vil gjøre en fremragende jobb! skriver Trump.

Det framgår ikke av meldingen hvem som overtar som ambassadør til Norge.

Vendepunkt

Avskjedigelsen av Spencer er et dramatisk vendepunkt i den kontroversielle saken som omhandler den amerikanske spesialsoldaten Edward Gallagher.

Han var siktet for å ha drept en 15 år gammel krigsfange i Irak i 2017, men frifunnet for dette i sommer. Han ble kun dømt for å ha posert i et bilde med en død krigsfange. For dette ble Gallagher fratatt sin rang. Han ble imidlertid benådet tidligere i november av president Donald Trump og gitt rangen tilbake.

– Jeg var ikke fornøyd med måten Navy SEAL Eddie Gallaghers rettssak ble håndtert på av marinen. Han ble behandlet veldig dårlig, men til tross for dette ble han fullstendig frifunnet på alle større tiltalepunkter, tvitrer Trump.

Dette og kostnadsoverskridelser over lengre tid oppgis som hovedårsaker til at Spencer må gå av.

Får beholde tittel

Forsvarsminister Esper skal i likhet med Trump ikke ha vært fornøyd og heller ikke ønske mer støy.

Han har bedt om at Gallagher går av med pensjon ved slutten av måneden, og at en disiplinærhøring for ham som var berammet til 2. desember, blir kansellert. I stedet skal Gallagher gå av med pensjon og få beholde sin nåværende rang som Navy SEAL.

I en uttalelse fra det amerikanske forsvarsdepartementet søndag heter det at Esper «ba om marineminister Richard Spencers avgang etter å ha mistet tillit til og tro på ham på grunn av hans mangel på oppriktighet rundt samtaler med Det hvite hus som gjelder håndteringen av Eddie Gallagher i NAVY Seal».

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer