USAs høyesterett slår fast at alle amerikanere kan bære våpen offentlig

USAs høyesterett slår ned New Yorks restriktive våpenlov og slår fast at alle amerikanere har rett til å bære våpen offentlig.

Et håndvåpen vises fram i Brooklyn New York. Delstatens våpenlov blir nå slått ned av høyesterett. Foto: Bebeto Matthews / AP / NTB
Et håndvåpen vises fram i Brooklyn New York. Delstatens våpenlov blir nå slått ned av høyesterett. Foto: Bebeto Matthews / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

New Yorks våpenlov, som krever bæretillatelse for å ha våpen offentlig, blir erklært ugyldig av de seks høyesterettsdommerne som anses å være konservative. Våpenloven er i strid med grunnloven, mener dommerne.

Grunnloven beskytter enkeltindividets rett til å være håndvåpen for å forsvare seg selv utenfor hjemmet, skriver dommer Clarence Thomas på vegne av flertallet.

New Yorks lov har vært gjeldende siden 1913. New York-guvernør Kathy Hochul sier hun vil vurdere å kalle delstatsforsamlingen hjem fra ferie for å vurdere hvordan de skal stille seg til avgjørelsen.

– Dette er en mørk dag, sier Hochul.

Våpenorganisasjonen NRA uttaler at avgjørelsen er en seier for dem.

Åpner for våpen i storbyer

Avgjørelsen åpner for at enda flere amerikanere vil få retten til å bære våpen på gaten i storbyer som New York, Los Angeles og Boston.

Rundt en firedel av USAs befolkning bor i områder som nå får liberaliserte våpenlover som følge av høyesterettsavgjørelsen.

Biden-administrasjonen har oppfordret høyesterett til ikke å utfordre New Yorks lov. Lignende lover i California, Hawaii, Maryland, Massachusetts, New Jersey og Rhode Island blir trolig nå tatt til retten.

Våpenloven i New York stilte krav til begrunnelse fra dem som ville ha bæretillatelse. Det strider med grunnlovens andre tillegg, mener dommerne i høyesterett.

Tilhengerne av våpenloven i New York har argumentert med at det å oppheve den trolig vil føre til at det blir flere våpen i gatene og enda mer vold.

Det er den første store våpenavgjørelsen i USAs høyesterett på over ti år. I 2010 vedtok høyesterett at alle amerikanere skal ha rett til å ha våpen i sitt eget hjem. Nå utvides altså denne retten.

Folk vil ha strengere våpenlover

Avgjørelsen kommer samtidig med at Kongressen jobber med forslag om å endre våpenlovene etter masseskytinger i flere delstater.

Høyesterettsavgjørelsen er trolig i strid med folkemeningen. Meningsmålinger viser at rundt halvparten av velgerne som stemte i presidentvalget i 2020 mente at våpenlovene skulle strammes inn.

Bare en av ti mente våpenlovene skulle liberaliseres.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer