USAs høyesterett opphever lov mot abort i Louisiana

USAs høyesterett har opphevet en lov i Louisiana som regulerer abortklinikker og som gjør det mye vanskeligere å ta abort.

Høyesterettsjustitiarius John Roberts, som regnes for konservativ, dømmer igjen i strid med Donald Trumps ønsker. Foto: Leah Millis / AP,/ NTB scanpix
Høyesterettsjustitiarius John Roberts, som regnes for konservativ, dømmer igjen i strid med Donald Trumps ønsker. Foto: Leah Millis / AP,/ NTB scanpix Vis mer
Publisert

Høyesterettsjustitiarius John Roberts sluttet seg til sine fire liberale kolleger da de besluttet at loven i Louisiana var i strid med retten til abort som høyesterett tidligere har fastslått.

Saken er den første store abortsaken som høyesterett har fått på bordet etter at Donald Trump ble president og utnevnte to nye konservative dommere.

I kjennelsen heter det at loven som krever at leger som utfører abort, må ha rett til å innlegge pasienter på nærliggende sykehus, er i strid med retten til abort som ble etablert i Roe vs. Wade-saken av høyesterett i 1973.

Ville gjøre abort vanskelig

I en kjennelse i en lavere domstol tidligere viste dommeren til at loven ville føre til at staten kun ville ha én abortklinikk igjen i hele delstaten, og at det ville gjøre det vanskelig å ta abort, i strid med grunnloven.

Den kjennelsen ble opphevet i en høyere rettsinstans i Louisiana i 2018, og det er denne som høyesterett nå har slått ned.

De fire andre konservative dommerne var sterkt uenig i kjennelsen. Mindretallet skriver at flertallet med sin kjennelse viderefører en dårlig begrunnet rett til abort og dermed slår ned en helt legitim delstatslov.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer