USAs høyesterett behandler krav om Trumps selvangivelser

USAs høyesterett behandler torsdag kravene om at president Donald Trump må gi etterforskere og Kongressen tilgang til hans selvangivelser.

President Donald Trump fotografert før en middag med Mexicos president i Det hvite hus onsdag. Foto: Evan Vucci / AP / NTB scanpix
President Donald Trump fotografert før en middag med Mexicos president i Det hvite hus onsdag. Foto: Evan Vucci / AP / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Trump har påberopt seg immunitet som president for å bryte en mangeårig tradisjon med at presidenter offentliggjør sine selvangivelser, enda han i valgkampen lovte at han skulle gjøre det.

Flere komiteer i Representantenes hus som gransker presidenten, Trump-organisasjonen og hans familie er svært interessert i å få tilgang til opplysningene om hans finanser.

Statsadvokaten i New York, Cyrus Vance, som selv er demokrat, undersøker samtidig om Trump brøt loven om valgkampfinansiering ved å betale en pornoskuespiller og en tidligere Playboy-modell for å holde munn om forholdet til ham under valgkampen.

Høyesterett har varslet at de vil offentliggjøre kjennelser om alle gjenstående saker de har på sin agenda, inkludert om Trumps finansforhold.

Kan få betydning for valget

Trump har tapt hittil i alle rettsinstanser, men har anket videre og opplysningene er ennå ikke offentliggjort. Kjennelsen i høyesterett kan få stor betydning for valget i november.

Kjennelsen kan også få betydning for lovgivernes muligheter for å granske en sittende president og Trumps påstand om at en president har immunitet så lenge han sitter i stillingen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer