USAs forsvarsminister: – Ukraina kan vinne

– Ukraina kan vinne hvis de har riktig utstyr, sier USAs forsvarsminister Lloyd Austin etter sitt besøk i Kyiv sammen med utenriksminister Antony Blinken.

Utenriksminister Antony Blinken håndhilste på Volodymyr Zelenskyj i Kyiv søndag. Foto: Ukrainske myndigheter / AP / NTB.
Utenriksminister Antony Blinken håndhilste på Volodymyr Zelenskyj i Kyiv søndag. Foto: Ukrainske myndigheter / AP / NTB. Vis mer
Publisert

De amerikanske ministrene møtte mandag pressefolk i Polen etter besøket i Ukrainas hovedstad.

– Når det gjelder Russlands mål for krigen, så mislykkes Russland. Ukraina lykkes, sa Blinken.

Lloyd Austin sa at første skritt mot seier er å tro at du kan vinne.

– Vi tror at vi kan vinne – de kan vinne hvis de har riktig utstyr og den rette støtten, sa forsvarsministeren.

Lovet mer støtte

Etter at Russland invaderte Ukraina, har USA gjentatte ganger sagt at det er uaktuelt å delta direkte i krigen med amerikanske styrker.

En direkte konflikt mellom atommaktene Russland og USA kan utløse tredje verdenskrig, ifølge president Joe Biden.

I stedet har USA gikk omfattende våpenstøtte til Ukraina og stått i spissen for innføringen av massive sanksjoner mot Russland.

Blinken og Austin møtte Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i Kyiv søndag kveld. Da fikk ukrainerne løfter om at støtten skal økes ytterligere.

Til sammen er det snakk om 713 millioner dollar til Ukraina og en rekke allierte land som støtter ukrainerne. Rundt 300 millioner dollar skal gå direkte til Ukraina og muliggjøre mer kjøp av våpen.

Håper Russland svekkes

Lloyd Austin gjør det klart at han håper krigen vil svekke Russland.

– Vi ønsker å se Russland svekket i en slik grad at landet ikke kan gjøre den typen ting som det har gjort med invasjonen av Ukraina, sa han på mandagens pressekonferanse. Han la til at Russland allerede har mistet mye militær kapasitet og mange soldater.

Samtalene med Zelenskyj fant sted sent søndag kveld, ifølge presidentens rådgiver Oleksij Arestovytsj.

Zelenskyj sa han var svært takknemlig for bistanden fra USA og støtten som president Joe Biden selv har gitt uttrykk for.

Dette var første gang Blinken og Austin var i Kyiv siden Russland invaderte Ukraina 24. februar.

Besøket var preget av hemmelighold, og det var først mandag morgen at amerikanske myndigheter bekreftet at det hadde funnet sted. Da hadde Blinken og Austin allerede reist ut av Ukraina.

Russland protesterer

Myndighetene i USA varsler også at amerikanske diplomater gradvis skal vende tilbake til Ukraina.

En amerikansk tjenestemann i Polen sier amerikanske diplomater denne uken vil begynne med dagsturer inn i Ukraina. Etter hvert er planen å gjenoppta nærværet i Kyiv.

Myndighetene i Russland gjør det klart at de anser USAs våpenstøtte til Ukraina som uakseptabel.

Dette er blitt formidlet i et diplomatisk skriv til USA, opplyser Russlands ambassadør i Washington, Anatolij Antonov, i et intervju med TV-kanalen Russland-24, omtalt av det statlige russiske nyhetsbyrået Tass.

– Vi understreker i et notat at dette er en uakseptabel situasjon og krever en slutt på denne praksisen, sier Antonov.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer