Presidentvalget i USA 2020

USA-valget kan bli avgjort i domstolene

Både Demokratene og Republikanerne ruster seg nå til kamp i det amerikanske rettsvesenet dersom resultatet i presidentvalget ikke blir som de håper.

President Donald Trump har reist fra delstat til delstat de siste dagene. På bildet snakker han på et velgermøte i Georgia søndag. Foto: Evan Vucci / AP / NTB
President Donald Trump har reist fra delstat til delstat de siste dagene. På bildet snakker han på et velgermøte i Georgia søndag. Foto: Evan Vucci / AP / NTB Vis mer
Publisert

Begge partiene sier at de er godt forberedt og har tusenvis av advokater som er klare til å rykke inn i amerikanske rettssaler for å sikre at stemmer blir talt opp eller forkastet dersom det er uregelmessigheter.

Helt side presidentvalget i 2000, der amerikansk høyesterett til slutt stanset en kaotisk opptelling i Florida og utropte George W. Bush til vinner, har partiene hyret advokater for å forberede seg på juridisk kamp.

Gjentatte uttalelser fra president Donald Trump, som blant annet hevder at stemmegivning via posten er en oppskrift på valgfusk, og som har reist tvil om hvorvidt han vil gå av dersom Joe Biden utropes som vinner, kan tyde på at årets presidentvalg vil bli avgjort i retten.

– Vi kan komme til å se en langvarig dragkamp i domstolene og gatene etter valget dersom det blir et jevnt resultat, sier professor Richard L. Hasen ved UC Irvine School of Law til The Atlantic.

– Etterspillet kan bli mye verre enn under valget mellom George W. Bush og Al Gore i 2000, frykter han.

Advokatmat

I flere delstater er valget for lengst blitt advokatmat, blant annet i Texas der delstatens øverste domstol i helgen satte foten ned for et krav fra Republikanere om at nesten 127.000 stemmer som var avgitt fra bilvinduer i Houston-området, måtte forkastes.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer