USA sin frykt: - En risiko

USA frykter at krigen mellom Israel og Hamas skal eskalere, og at Iran blir involvert. Irans utenriksminister sier de ikke kan sitte stille og se på om Israel går inn i Gaza.

Israelske styrker oppmarsjert ved grensa til Gaza vener på grønt lys til å invadere. Foto: Tsafrir Abayov / AP / NTB
Israelske styrker oppmarsjert ved grensa til Gaza vener på grønt lys til å invadere. Foto: Tsafrir Abayov / AP / NTB Vis mer
Publisert

– Vi kan ikke utelukke at Iran velger å bli direkte engasjert på en eller annen måte, og vi må være forberedt på alle muligheter, sa USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan til CBS søndag.

Han viste til at USA er bekymret for at blant annet Hizbollah og andre Iran-allierte styrker skal åpne en ny front i nord.

– Det er en risiko som vi har vært klar over helt fra begynnelsen, og det er derfor president Biden så raskt sendte et hangarskip til regionen for å sende et klart budskap til enhver stat eller aktør som ville utnytte situasjonen, sa han.

– Vil ikke sitte stille og se på

Irans utenriksminister Hossein Amir-Abdollahian sier samme dag at en israelsk bakkeoffensiv inn i Gaza kan føre til at konflikten sprer seg i Midtøsten.

USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan, her på en pressekonferanse i forrige uke, sier USA er bekymret for at Iran skal involvere seg i krigen mellom Israel og Hamas. Foto: Susan Walsh / AP / NTB
USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan, her på en pressekonferanse i forrige uke, sier USA er bekymret for at Iran skal involvere seg i krigen mellom Israel og Hamas. Foto: Susan Walsh / AP / NTB Vis mer

Han gjorde det klart at Iran ikke kan sitte stille og se på at krigen utvides, og at USA vil bli påført store tap om det skjer.

Amir-Abdollahian sier ifølge Al Jazeera at Iran har orientert Israel om dette, via landets allierte.

– Ingen kan garantere at de kan ha kontroll på situasjonen, og at konflikten ikke sprer seg, sa han i en samtale med Qatars emir al-Thani.

– De som er interessert i å hindre at krigen trappes opp og krisen sprer seg, må hindre de pågående barbariske angrepene mot borgere og sivile i Gaza, sa han.

Amir-Abdollahian kom også med kritikk av USA som har gitt sin fulle støtte til Israel siden Hamas-angrepet som kostet over 1400 mennesker livet i Israel.

Amir-Abdollahian var på en rundreise til Qatar, Irak, Libanon og Syria samtidig som USAs utenriksminister Antony Blinken har vært på sin egen rundreise i Midtøsten, blant annet til Qatar, Saudi-Arabia og Egypt etter Israel og Jordan.

Urolig i nord

Det har i løpet av dagen vært anspent ved grensa mellom Israel og Libanon. Tidlig søndag ble en person drept og tre såret i et angrep mot den israelske landsbyen Shtula, som libanesiske Hizbollah har tatt på seg ansvaret for.

Israel svarte med angrep mot landsbyen Ait el-Shaab på libanesisk side.

Ifølge Haaretz er det avfyrt fem raketter mot en israelsk styrke i nærheten av Libanon søndag.

Israel har utplassert militære styrker og stridsvogner langs grensa i nord og stengt av en 4 kilometer bred buffersone langs grensa for sivile. De forstyrrer aktivt GPS-tjenester der og på sørfronten ved Gaza.

Unifil-styrken i Sør-Libanon opplyser om intens skuddveksling langs den blå linjen som utgjør grensa mellom Israel og Libanon, med nedslag på begge sider.

En palestinsk kvinne kysser en lakendekket barn om ble drept i et israelsk luftangrep på Gazastripen. Foto: Adel Hana / AP / NTB
En palestinsk kvinne kysser en lakendekket barn om ble drept i et israelsk luftangrep på Gazastripen. Foto: Adel Hana / AP / NTB Vis mer

FN-styrkens eget hovedkvarter i Naqoura ble også rammet av en rakett, uten at noen ble såret. Unifil jobber nå med å finne ut hvor raketten kom fra.

Høye dødstall

Siden Hamas-angrepet forrige lørdag er over 2670 mennesker drept i israelske luftangrep på Gaza, hvorav minst 700 barn. I Israel har dødstallet steget til 1400. Både i Israel og i Gaza er det store flertall av de drepte så langt sivile.

Sivilforsvaret i Gaza sier at over 1000 personer er savnet og sannsynligvis ligger begravet i ruinene av utbombede bygninger i enklaven. De sier at flere er gravd ut av ruiner i live opptil 24 timer etter at bygninger er blitt bombet.

Den israelske hæren sa søndag at 155 personer holdes som gisler av Hamas etter at gruppa gikk til angrep på Israel for litt over en uke siden.

Venter på grønt lys

Israelske soldater venter fortsatt på grønt lys fra landets politiske ledelse for å angripe Gazastripen i en koordinert offensiv, ifølge militæret.

New York Times skrev søndag at operasjonen kan være utsatt fordi skydekket gjør det vanskelig med luftstøtte.

Israel har samlet titusenvis av soldater rundt Gazastripen, og tjenestepersoner sier at alle militære forsyninger er på plass.

Tvangsforflytning

Israel har bedt alle sivile nord på Gaza komme seg sørover. Hundretusener av mennesker er etter alt å dømme på desperat vandring sørover eller har søkt ly i sykehusene i Gaza by i håp om å slippe å bli bombet.

Som forberedelse på en bakkeoffensiv har Israel alt angrepet området med tusenvis av bomber og raketter. Palestinerne sier boligblokker, skoler, sykehus og moskeer er truffet, og også kolonner av folk som desperat tar seg sørover.

Søndag satte IDF en ny tidsfrist for når sivile måtte være ute av Nord-Gaza. Den fristen gikk ut søndag formiddag.

– Katastrofe uten sidestykke

FNs organisasjon for palestinske flyktninger sier at de israelske luftangrepene mot Gaza har ført til en katastrofe uten sidestykke for innbyggerne.

– Ikke en dråpe vann, ikke et gram hvete, ikke en liter drivstoff er sluppet inn på Gazastripen de siste åtte dagene, sier UNRWAs generalkommissær Philippe Lazzarini.

Israel opplyste imidlertid søndag at de har åpnet for vannforsyninger igjen i den sørlige delen av Gazastripen, dit befolkningen i den nordlige delen er bedt om å forflytte seg.

– Tro på at Rafah åpnes

USAs utenriksminister Blinken har under sin rundreise i regionen i helgen forsøkt å åpne for humanitære korridorer inn i Gaza og få åpnet grensa for amerikanere og andre utlendinger som vil ut.

Etter et møte med egyptiske myndigheter søndag sa Blinken at han har god tro på at grenseovergangen Rafah mellom Gazastripen og Egypt blir åpnet for humanitær hjelp.

– Sammen med FN, Egypt, Israel og andre får vi mekanismen på plass for å få tak i hjelp og bringe den til folk som trenger den, sa Blinken til journalister.

(©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer