USA sender ny pakke med militærhjelp til Ukraina

USA sender en pakke verdt 600 millioner dollar med militær bistand til Ukraina. Det tilsvarer drøyt 6,1 milliarder kroner

Ukrainske soldater skyter mot russiske posisjoner med en M777-haubits de har fått av USA. Torsdag kunngjorde Det hvite hus nok en hjelpepakke. Til sammen har amerikanerne sendt mer enn 15 milliarder dollar med bistand til ukrainerne siden den russiske invasjonen begynte i februar. Foto: Efrem Lukatsky / AP / NTB
Ukrainske soldater skyter mot russiske posisjoner med en M777-haubits de har fått av USA. Torsdag kunngjorde Det hvite hus nok en hjelpepakke. Til sammen har amerikanerne sendt mer enn 15 milliarder dollar med bistand til ukrainerne siden den russiske invasjonen begynte i februar. Foto: Efrem Lukatsky / AP / NTB Vis mer
Publisert

Ukrainerne fører for tiden en motoffensiv mot russiske posisjoner flere steder i landet, primært i Kharkiv-regionen i nordøst, men også i Kherson-regionen i sør.

I den siste hjelpepakken fra USA er det utstyr og tjenester, samt opptrening, heter det i en uttalelse fra Det hvite hus torsdag.

Forsvarsdepartementet skriver at det blant annet er snakk om ytterligere ammunisjon til rakettsystemet HIMARS, 37.000 artilleriprosjektiler – blant dem 1.000 presisjonsstyrte – og fire radarer som oppdager artilleriprosjektiler.

Ber om langdistanseraketter

Siden Russland invaderte nabolandet i slutten av februar, har USA sendt mer enn 15 milliarder dollar i militær bistand til Ukraina. Den siste kunngjøringen om bistand kommer to uker etter at ukrainerne innledet den store motoffensiven.

Ukraina har bedt om langdistanseraketter av typen ATACMS, som har en rekkevidde på 30 mil, og vist til at dette vil gjøre det mulig for dem å blant annet ramme en nybygget bro som knytter den okkuperte Krim-halvøya til Russland over Kertsjstredet.

Det framgår ikke av pressemeldingen fra Pentagon om ammunisjonen de sender til HIMARS-systemene inkluderer ATACMS-rakettene.

Russland advarer om «rød linje»

Tidligere torsdag sa Maria Zakharova, talskvinne for det russiske utenriksdepartementet, at USA vil krysse en «rød linje» om de sender raketter med lenger rekkevidde enn dem Ukraina allerede har i sitt arsenal.

– Om Washington tar en avgjørelse om å sende missiler med større rekkevidde til Kyiv, vil de krysse en rød linje. I et slikt tilfelle vil vi bli nødt til å reagere i tilsvarende grad, sa Zakharova.

Videre sa hun at Russland vil forsvare seg med «alle midler» og at våpenleveransene gjør at man kommer nærmere direkte militære sammenstøt mellom Russland og Nato-land.

(NTB)

«YDMYKES»: Denne detaljen vekker oppsikt under Putins møte med Kirgisistans president, Sadyr Japarov, 15. september. Video: RIA Novosti / Twitter. Reporter: Vegard Krüger. Vis mer
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer