USA om Russlands strategi: - Samme «spillereglene» som i 2014

Russland vil annektere flere ukrainske områder etter mønster fra Krim-annekteringen i 2014, ifølge amerikansk etterretning.

John Kirby fra USAs nasjonale sikkerhetsråd snakker tirsdag til amerikansk presse om Russlands strategi for annektering av området i Ukraina. Foto: Evan Vucci / AP / NTB
John Kirby fra USAs nasjonale sikkerhetsråd snakker tirsdag til amerikansk presse om Russlands strategi for annektering av området i Ukraina. Foto: Evan Vucci / AP / NTB Vis mer
Publisert

Følg Sol på Facebook!

– Russland er allerede i gang med å innsette illegitime myndigheter i områdene i Ukraina som er under deres kontroll, sier John Kirby, som er talsperson for USAs nasjonale sikkerhetsråd.

Han mener de bruker de samme «spillereglene» som under annekteringen av Krim for åtte år siden. Krim-halvøya er folkerettslig en del av Ukraina, men ble annektert av Russland i 2014.

Kirby mener Russland planlegger å holde folkeavstemninger som verken er frie eller rettferdige i slike områder allerede i september. USA avslører Russlands strategi nå slik at verden vet at enhver angivelig annektering er gjort med overlegg og er ulovlig, sier han.

– Annektering med makt er et grovt brudd på FN-pakten, og vi vil ikke la det skje ubestridt eller ustraffet, sier han videre.

Russlands mål for annektering inkluderer Zaporizjzja, Kherson og hele Donetsk og Luhansk, ifølge Kirby.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer