USA og Taliban skal møtes

USA og Taliban skal lørdag møtes til samtaler for første gang siden amerikanerne og Nato trakk seg ut av Afghanistan i august.

Folk forbereder seg på å gå om bord et amerikansk evakueringsfly i august. Lørdag skal Taliban og USA møtes for samtaler for første gang siden vestlige styrker forlot Afghanistan. Foto: Det amerikanske forsvaret via AP / NTB
Folk forbereder seg på å gå om bord et amerikansk evakueringsfly i august. Lørdag skal Taliban og USA møtes for samtaler for første gang siden vestlige styrker forlot Afghanistan. Foto: Det amerikanske forsvaret via AP / NTB Vis mer
Publisert

En amerikansk delegasjon vil møte høytstående Taliban-folk lørdag og søndag i Qatars hovedstad Doha, sier en talsperson for det amerikanske utenriksdepartementet til AFP.

– Vi vil presse Taliban til å respektere rettighetene til alle afghanere, inkludert kvinner og jenter, og til å danne en inkluderende regjering med bred støtte, sier talspersonen.

Videre heter det at USA også vil be Taliban åpne opp for nødhjelp «mens Afghanistan står overfor mulig dramatisk økonomisk nedgang og en mulig humanitær krise».

De vil også snakke om evakuering av statsborgere og allierte som er blitt igjen i Afghanistan.

Utenriksdepartementet understreker at møtet ikke betyr at USA anerkjenner Taliban som landets ledere.

– Vi er fortsatt tydelige på at legitimitet må gis på bakgrunn av Talibans handlinger, heter det.

Det er uklart hvem som skal representere de to partene. General Frank McKenzie, som er sjef for USAs sentralkommando, var blant dem som møtte Taliban i forbindelse med evakueringen.

I august i år trakk vestlige styrker seg ut av Afghanistan. Det vestligstøttede afghanske regimet kollapset, og Taliban gjenerobret makten i landet, 20 år etter USAs invasjon.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer