USA og Russland diskuterer Ukraina i Genève

Russland krever garanti for at Nato ikke rykker lenger østover, mens en slik garanti nekter forsvarsalliansen å gi. Dette bildet er fra en russisk militærøvelse i Rostov-området sør i Russland. Foto: AP / NTB.
Russland krever garanti for at Nato ikke rykker lenger østover, mens en slik garanti nekter forsvarsalliansen å gi. Dette bildet er fra en russisk militærøvelse i Rostov-området sør i Russland. Foto: AP / NTB. Vis mer
Publisert

Viseutenriksmistrene fra USA og Russland møtes i dag i et forsøk på å dempe spenningen og frykten for krig i Ukraina.

USAs viseutenriksminister Wendy Sherman og hennes russiske motpart Sergej Rjabkov ankom Genève søndag og møttes til en arbeidsmiddag i boligen til den amerikanske ambassadøren.

Både før og etter den to timer lange middagen ble det fra begge sider understreket at mandagens samtaler blir vanskelige og at det kan bli svært vanskelig å komme fram til enighet.

– Vi gikk i dybden på sakene, men samtalene kommer til å bli vanskelige, sa Rjabkov da han forlot ambassadørboligen.

Han understreket før middagen at Russland holder fast ved sine krav.

– Vi er skuffet over signalene som har kommet fra Washington og Brussel de siste dagene. Vi kommer ikke til å gå med på noen innrømmelser. Det er helt utelukket, sa Rjabkov.

Uforsonlig

USAs utenriksminister Antony Blinken har lagt an en like uforsonlig tone.

Samtalene i Genève vil ikke bære frukter så lenge Russland holder en «pistol mot Ukrainas hode», sa han fredag.

– Vi er forberedt på å svare med kraft på ytterligere russisk aggresjon. Men en diplomatisk løsning er fortsatt mulig og foretrukket, om Russland velger det, la Blinken til.

Sherman og Rjabkov satte seg ned igjen ved møtebordet i Geneve like før klokka 9 mandag morgen, ifølge en talsperson for amerikansk UD.

Invasjonsfrykt

Russland har de siste månedene samlet et stort antall soldater nær grensa til Ukraina, og ledelsen i Kiev anklager nabolandet for å planlegge en invasjon.

Kreml avviser dette, men krever garantier om at Ukraina ikke får bli medlem av Nato, og at forsvarsalliansen heller ikke etablerer flere baser i andre områder av den tidligere Sovjetunionen.

Kravene blir fra vestlig side kalt uakseptable, men da president Joe Biden og hans russiske motpart Vladimir Putin møttes i juni ble de enige om at USA og Russland skal holde jevnlige «stabilitetssamtaler».

Straffetiltak

Biden har i to telefonsamtaler med Putin siden advart om hvilke alvorlige følger en eventuell russisk invasjon av Ukraina vil få.

Blant straffetiltakene som er på bordet, er sanksjoner mot Putins innerste krets og skroting av gassrørledningen Nord Stream 2 fra Russland til Tyskland. Det kan også bli snakk om å stenge Russland ute fra verdens banksystemer.

Møterekke

Mandagens samtaler i Genève markerer begynnelsen på en møterekke der den spente situasjonen mellom Russland og Ukraina står sentralt.

Onsdag møtes Nato-Russland-rådet for første gang på over to år, og torsdag blir Ukraina tema når Organisasjonen for samarbeid og sikkerhet i Europa (OSSE) har møte i Wien. Der er også Russland medlem.

(©NTB)

Mer om