USA og atomvåpenekspert toner ned russisk atomtrussel

Atomvåpenekspert Pavel Podvig toner ned Russlands budskap om å heve atomberedskapen og sier det i stor grad kun er et signal til USA. USA toner også ned faren.

President Joe Biden svarte mandag rolig «nei» på spørsmål om han er bekymret etter at hans motpart Vladimir Putin høynet Russlands atomberedskap. Foto: Patrick Semansky / AP / NTB
President Joe Biden svarte mandag rolig «nei» på spørsmål om han er bekymret etter at hans motpart Vladimir Putin høynet Russlands atomberedskap. Foto: Patrick Semansky / AP / NTB Vis mer
Publisert

Følg Sol på Instagram og meld deg på nyhetsbrevet fra redaktøren vår!

I helgen satte Russlands president Vladimir Putin landets atomstyrker i kampberedskap. Men kjernevåpenforskeren Pavel Podvig sier at dette i stor grad kun er et signal til USA om ikke å blande seg inn i konflikten.

– Det faktum at atomvåpen er blitt trukket inn i denne allerede kompliserte situasjonen gir grunn til bekymring. Men det er ikke en så negativ utvikling som det kan se ut som, sier han til BBC.

USAs president Joe Biden, Pentagon og det amerikanske utenriksdepartementets talsmann Ned Price toner også ned trusselen.

På spørsmål om Biden er bekymret, svarte Biden mandag et rolig «nei». Price sa at USA ikke ser noen grunn til å endre sitt eget atomberedskapsnivå, mens en høytstående kilde i USAs forsvarsdepartement sier at Pentagon ikke har sett noen merkbar endring fra Russland til tross for Putins kunngjøring søndag.

Pentagon fortsetter å analysere og følge med på Russlands holdning, uttaler talsmann John Kirby.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer