USA offentliggjør dokumenter om drapet på president Kennedy

Det amerikanske nasjonalarkivet publiserte torsdag 12.879 dokumenter knyttet til attentatet mot president John F. Kennedy i november 1963.

Denne betydelige offentliggjøringen vil gi det amerikanske folk større innsikt og forståelse for myndighetenes etterforskning av denne tragiske hendelsen i amerikansk historie, sier USAs president Joe Biden om offentliggjøringen av tusener av dokumenter om Kennedy-drapet. Foto: Susan Walsh / AP / NTB
Denne betydelige offentliggjøringen vil gi det amerikanske folk større innsikt og forståelse for myndighetenes etterforskning av denne tragiske hendelsen i amerikansk historie, sier USAs president Joe Biden om offentliggjøringen av tusener av dokumenter om Kennedy-drapet. Foto: Susan Walsh / AP / NTB Vis mer
Publisert

– Denne betydelige offentliggjøringen vil gi det amerikanske folk større innsikt og forståelse for myndighetenes etterforskning av denne tragiske hendelsen i amerikansk historie, sier president Joe Biden i en uttalelse torsdag.

Ifølge CBS News stammer dokumentene blant annet fra FBI og CIA. I utgangspunktet ønsket nasjonalarkivet å offentliggjøre 16.000 dokumenter, men Det hvite hus holdt noen dokumenter tilbake, med henvisning til nasjonale sikkerhetshensyn.

– Et begrenset antall dokumenter må fortsatt bli holdt tilbake. Det er nødvendig for å beskytte mot identifiserbar skade på militært forsvar, etterretningsoperasjoner, rettshåndhevelse eller gjennomføring av utenlandske forbindelser, fortsatte Biden.

Ifølge nasjonalarkivet ble 97 prosent av dokumentene, som utgjør omtrent fem millioner sider, utgitt torsdag.

Kennedy ble skutt og drept i Dallas i Texas 22. november i 1963. Etterforskningen konkluderte i sin tid med at Lee Harvey Oswald var alene om attentatet, men etterforskningen av drapet har vært omdiskutert og kritisert for å være ufullstendig.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer