USA lover Ukraina 200 millioner dollar

I forbindelse med at utenriksminister Antony Blinken besøker Ukraina, opplyser USA at de vil gi landet ytterligere 200 millioner dollar i sikkerhetsstøtte.

USAs utenriksminister Antony Blinken ble møtt av Ukrainas viseutenriksminister Dmytro Senik ved ankomst i Ukraina. Foto: Alex Brandon / AP / NTB
USAs utenriksminister Antony Blinken ble møtt av Ukrainas viseutenriksminister Dmytro Senik ved ankomst i Ukraina. Foto: Alex Brandon / AP / NTB Vis mer
Publisert

Frykten for et russisk angrep på landet er stor, og USA vil vise sin støtte til ukrainske myndigheter. Onsdag formiddag bekrefter USA at den støtten blant annet vil komme i form av 200 millioner dollar, over 1,7 milliarder kroner.

En tjenesteperson i USAs utenriksdepartement opplyser at støtten ble godkjent sent i desember, og er ment som støtte til Ukrainas forsvarsevne og sikkerhet, ifølge tjenestepersonen.

Tirsdag advarte Det hvite hus om at Russland kan angripe Ukraina «når som helst». Blinkens besøk i Ukraina ble kunngjort på kort varsel tidligere på dagen.

Moskva har gjentatte ganger nektet for at de planlegger å invadere Ukraina.

Samtaler

Utenriksminister Blinken landet på Boryspil internasjonale lufthavn utenfor Kiev onsdag morgen. I løpet av det en dag lange besøket skal han møte den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj og andre høytstående tjenestemenn.

Etter planen skal Blinken møte Russlands utenriksminister Sergej Lavrov i Genève på fredag. Etter besøket i Kiev reiser han direkte videre til Berlin for samtaler med tyske, franske og britiske utsendinger.

Blinken og Lavrov snakket sammen på telefon før det planlagte møtet. Der skal Lavrov ha bedt Blinken om å ikke «gjenta spekulasjonene om den påståtte forestående russiske aggresjonen».

Talsperson Ned Price fra USAs utenriksdepartement sier at Blinken «understreket viktigheten av å opprettholde diplomatiet for å redusere konfliktnivået».

Ulike interesser

En amerikansk tjenesteperson sier til nyhetsbyrået AFP at det er usikkert om Russland faktisk er interessert i en diplomatisk løsning.

– Det er for tidlig å si om de er interessert i å forhandle, eller om de vil bruke samtalene som et påskudd for å hevde at det ikke var grunnlag for en løsning som ivaretar Moskvas interesser.

Ukraina har vært i væpnet konflikt med prorussiske opprørere øst i landet siden 2014, da Russland annekterte Krim-halvøya.

(©NTB)

LYSGLIMT: Under uværet i Trøndelag søndag 16. januar, fanget Ivan Nørkov Bakmark og kompisen et uvanlig øyeblikk på kamera. Reporter: Jostein Sletten / Dagbladet TV Vis mer
Mer om