USA lover allierte full åpenhet om samtalene med Russland

USA lover europeiske land full åpenhet og solidaritet i forbindelse med samtalene med Russland i januar.

Ukrainske soldater tester amerikanske raketter under en øvelse i Donetsk-regionen øst i Ukraina lille julaften. Foto: Det ukrainske forsvarsdepartementet via AP / NTB
Ukrainske soldater tester amerikanske raketter under en øvelse i Donetsk-regionen øst i Ukraina lille julaften. Foto: Det ukrainske forsvarsdepartementet via AP / NTB Vis mer
Publisert

Dialogen kommer til å dreie seg om «felles mål», sa talsmann i USAs utenriksdepartement, Ned Price, på en pressekonferanse tirsdag.

– Vi har alltid gitt fullstendige og grundige orienteringer til våre allierte etter tidligere møter, understreker han.

Men han sier også at USA ønsker en bilateral samtale med russerne.

– Vi står samlet som en Nato-allianse når det gjelder konsekvensene det vil få for Russland hvis de gjør noe vedrørende Ukraina, men vi står også samlet i vår vilje til å delta i prinsipielt diplomati med Russland, sier Price.

Uakseptable krav

Samtalene mellom russiske og amerikanske diplomater finner sted i Genève 10. januar. På dagsordenen står den spente konflikten om Ukraina og sikkerhetsgarantier som russerne har krevd fra USA og Nato.

Nylig la Moskva fram en rekke forslag som skal bidra til å begrense Natos engasjement i tidligere Sovjet-republikker, som Ukraina og Georgia.

– Russerne er fullt klar over at det er ting i disse forslagene som er uakseptable for USA og våre europeiske allierte og partnere, sier Price.

Men han understreker at USA likevel vil forsøke å finne muligheter for dialog og diskusjon for å sikre en nedtrapping langs grensen mellom Ukraina og Russland.

Samtaler tre dager på rad

Russland har blant annet foreslått at Nato gir garantier for at Ukraina ikke kan bli Nato-medlem. Amerikanerne har på sin side sagt at det ikke blir aktuelt å ta beslutninger over hodet på allierte land, heller ikke Ukraina.

Russland og Nato planlegger ifølge Det hvite hus egne samtaler 12. januar, to dager etter det russisk-amerikanske møtet.

Ifølge USA skal det også holdes et møte i den permanente rådet i Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) 13. januar.

(©NTB)

USA: Den amerikanske presidenten Joe Biden blir nok engang latterliggjort av kritikerne. Denne gangen på direktesendt TV. VIDEO: AP Vis mer
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer