USA legger seg flat etter iransk flaggraseri: – Kan bare beklage

USA ber om unnskyldning etter kontroversene omkring det iranske flagget under fotball-VM i Qatar.

Slik så det ut på det amerikanske forbundets Instagram søndag. Foto: Instagram / AP / NTB
Slik så det ut på det amerikanske forbundets Instagram søndag. Foto: Instagram / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Til støtte for demonstrantene i Iran viste USAs fotballforbund en kort stund søndag Irans flagg i sosiale medier uten Den islamske republikkens emblem. På Twitter-kontoen og Facebook-kontoen til forbundet USFF, der lagene i USAs gruppe presenteres, ble det iranske flagget vist kun med sine farger i grønt, hvitt og rødt.

Iran reagerte ved å beskylde USA for å fjerne Gud fra flagget og sa at behandlingen av Irans flagg er i strid med reglene til Det internasjonale fotballforbundet (Fifa).

Dermed fikk VM-arrangøren en ny politisk brannfakkel i fanget.

Beklaget

Mandag beklaget den amerikanske landslagssjefen Gregg Berhalter det inntrufne da han møtte pressen foran VM-møtet med Iran.

– Vi har fått vite hva som skjedde i helgen, og noen ganger skjer det ting som er utenfor vår kontroll. Vi prøver å ikke fokusere på ytre ting. Det eneste vi kan gjøre er å beklage, samtidig var vi ikke en del av det som skjedde, sa Berhalter.

– Vi har ingen kontroll på hva forbundet legger ut. Spillere og ledere har ikke anelse. For oss handler alt om kampen. Vi ønsker ikke å bli distrahert, la han til.

Emblemet i det iranske flagget består av fire kurver og et sverd som representerer ordene «Det er ingen gud utenom Gud».

Fjernet flagget

Søndag ettermiddag var det vanlige flagget med emblemet gjeninnsatt på Twitter hos Det amerikanske fotballforbundet. På Facebook og Instagram var flagget uten emblemet fjernet.

– Vi ønsket å vise vår støtte til kvinnene i Iran i 24 timer, het det i en uttalelse fra forbundet.

Forbundets talsmann Neil Buethe ville ikke utdype om initiativet var klarert med USFFs ledelse.

Tirsdag møtes USA og Iran til kamp i VM. Oppgjøret blir en sportslig sett avgjørende duell med politiske overtoner. De to landene har i flere tiår hatt hverandre nærmest som sine verste fiender.

USA og Iran kan begge sikre seg avansement til cupspillet i VM med seier.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer