I en uttalelse fra det amerikanske utenriksdepartementet heter det at «flere» blir mål for sanksjonene for deres «innblanding i alvorlig aktivitet mot dissidenter» utenfor Hviterussland.
– USA fordømmer all slik aktivitet, inkludert forsøket på å tvinge den hviterussiske olympieren Krystsina Tsimanouskaja til å dra hjem under sommer-OL i Tokyo i fjor, heter det videre.
Sprinteren Tsimanouskaja havnet i overskriftene da hun ble innvilget politisk asyl i Polen etter å ha protestert da hviterussiske lagledere beordret henne til å reise hjem fra sommerens Tokyo-OL. I forkant hadde hun kritisert flere tjenestepersoner innen idretten i landet. Hun bor nå i Polen sammen med ektemannen.

Tsjekkia og Polen enige om omstridt kullgruve
Oppfordringer til Lukasjenko
Det er ikke klart akkurat hvem som er mål for sanksjonene.
USA oppfordrer også regimet til president Aleksandr Lukasjenko til å gjøre slutt på overdreven maktbruk mot sivilsamfunnet, den frie pressen, opposisjonen, atleter, studenter, advokater og andre i landet.
Hviterussland oppfordres til å «umiddelbart løslate alle politiske fanger», mens Lukasjenko-regimet bes om å gå i åpen og ærlig dialog med den demokratiske opposisjonen og sivilsamfunnet.
«Khashoggi-forbud»
Restriksjonene som innføres av USA, er basert på et såkalt «Khashoggi-forbud», oppkalt etter den saudiarabiske journalisten som ble drept og partert på den saudiarabiske ambassaden i Istanbul i 2018.

WHO håper på «våpenhvile» i pandemien i Europa
Forbudet gir den amerikanske regjeringen muligheten å innføre visumrestriksjoner på individer som utenfor sitt lands jurisdiksjon gjør seg skyldige i lovbrudd mot journalister eller opposisjonelle på vegne av utenlandske regjeringer.
(©NTB)