USA frykter at Kina vil støtte Russland i krigen

USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan møtte mandag president Xi Jinpings nære rådgiver Yang Jiechi i Roma for å diskutere krigen i Ukraina.

USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan advarte mandag på nytt Kina mot å støtte Russland i krigen mot Ukraina. Foto: AP / NTB
USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan advarte mandag på nytt Kina mot å støtte Russland i krigen mot Ukraina. Foto: AP / NTB Vis mer
Publisert

USA frykter at Kina skal støtte Russland militært i krigen, men ledelsen i Kreml benekter at de har bedt om slik støtte.

Det hvite hus frykter også at Kina skal benytte krigen i Ukraina som et ledd i rivaliseringen med USA og det amerikanerne frykter er en langsiktig strategi fra Beijings side på å frata dem det økonomiske og politiske hegemoniet i verden.

President Joe Bidens nasjonale sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan advarte mandag Yang om at det vil koste Kina dyrt om de støtter Russland i krigen, enten militært eller ved å hjelpe Moskva med å omgå internasjonale sanksjoner.

Kina har ikke kommentert hva som ble sagt under møtet i Roma.

En talsmann for kinesisk UD benektet før møtet at Russland har bedt Kina om våpenstøtte.

– USA har den siste tiden spredt desinformasjon rettet mot Kina i Ukraina-spørsmålet. Dette er ondsinnet, sa talsmannen Zhao Lijian.

– Det er nå helt avgjørende at alle parter viser tilbakeholdenhet og forsøker å kjøle ned situasjonen, i stedet for å nøre opp under den. Vi må fremme diplomatiske løsninger i stedet for å eskalere situasjonen ytterligere, sa han.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer