USA frykter at Kina vil støtte Russland i krigen

USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan møtte mandag president Xi Jinpings nære rådgiver Yang Jiechi i Roma for å diskutere krigen i Ukraina.

USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan advarte mandag på nytt Kina mot å støtte Russland i krigen mot Ukraina. Foto: AP / NTB
USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan advarte mandag på nytt Kina mot å støtte Russland i krigen mot Ukraina. Foto: AP / NTB Vis mer
Publisert

USA frykter at Kina skal støtte Russland militært i krigen, men ledelsen i Kreml benekter at de har bedt om slik støtte.

Det hvite hus frykter også at Kina skal benytte krigen i Ukraina som et ledd i rivaliseringen med USA og det amerikanerne frykter er en langsiktig strategi fra Beijings side på å frata dem det økonomiske og politiske hegemoniet i verden.

President Joe Bidens nasjonale sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan advarte mandag Yang om at det vil koste Kina dyrt om de støtter Russland i krigen, enten militært eller ved å hjelpe Moskva med å omgå internasjonale sanksjoner.

Kina har ikke kommentert hva som ble sagt under møtet i Roma.

En talsmann for kinesisk UD benektet før møtet at Russland har bedt Kina om våpenstøtte.

– USA har den siste tiden spredt desinformasjon rettet mot Kina i Ukraina-spørsmålet. Dette er ondsinnet, sa talsmannen Zhao Lijian.

– Det er nå helt avgjørende at alle parter viser tilbakeholdenhet og forsøker å kjøle ned situasjonen, i stedet for å nøre opp under den. Vi må fremme diplomatiske løsninger i stedet for å eskalere situasjonen ytterligere, sa han.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer