USA: – Fangeutveksling påvirker ikke forholdet med Russland

Russland og USA har utvekslet to svært profilerte fanger. En fengslet amerikansk ekssoldat er løslatt fra russisk fengsel i bytte mot en russisk flyger.

Foreldrene til ekssoldaten Trevor Reed i sitt hjem i Texas i februar. Foto: LM Otero / AP / NTB.
Foreldrene til ekssoldaten Trevor Reed i sitt hjem i Texas i februar. Foto: LM Otero / AP / NTB. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdagens manøver er særlig bemerkelsesverdig på grunn av det svært spente forholdet mellom landene etter Russlands invasjon av Ukraina i februar.

– Det representerer ingen endring – null – til hvordan vi forholder oss til den grufulle volden i Ukraina. Samtalene med russerne som førte til denne utvekslingen var strengt avgrenset til dette temaet – ikke engang begynnelsen på en bredere diskusjon, sa en amerikansk embetsmann til journalister onsdag ettermiddag.

Russland har løslatt Trevor Reed, en tidligere marinesoldat som ble pågrepet av russisk politi sommeren 2019 for å ha angrepet en politibetjent etter en bytur. Han ble dømt til ni års fengsel, men hevder sin uskyld. Amerikanske myndigheter har tidligere engasjert seg i saken, og familien til Reed er svært bekymret for hans helse.

USA løslater på sin side Konstantin Jarosjenko, en russisk flyger. Han soner en dom på 20 års fengsel for å ha deltatt i en sammensvergelse for å smugle kokain til USA. Han ble pågrepet i Liberia i 2010 og siden utlevert til USA. Russland har lenge bedt om at han løslates.

De to fangene ble utvekslet i et europeisk land.

Det er flere amerikanere som er fengslet i Russland, deriblant basketballstjernen Brittney Griner og næringslivsdirektøren Paul Whelan. Det er uklart hvordan deres status påvirkes av fangeutvekslingen.

Mer om