USA erklærer at Hongkong ikke lenger har selvstyre

Utenriksminister Mike Pompeo har gitt Kongressen beskjed om at Hongkong ikke lenger har en høy grad av selvstyre og dermed ikke kan ha særskilt status for USA.

Opprørspoliti brukte tåregass og pepperspray og pågrep nærmere 300 i en demonstrasjon nær den lovgivende forsamlingen i Hongkong onsdag. Foto: Vincent Yu / AP / NTB scanpix
Opprørspoliti brukte tåregass og pepperspray og pågrep nærmere 300 i en demonstrasjon nær den lovgivende forsamlingen i Hongkong onsdag. Foto: Vincent Yu / AP / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kunngjøringen onsdag innebar ingen umiddelbar opphevelse av Hongkongs privilegier, men bereder grunnen for at USA fratar byens særskilte status som handelspartner.

I så fall kan Hongkong miste muligheten til å fungere som et internasjonalt finanssentrum.

USAs president Donald Trump advarte nylig om at nettopp dette kunne skje, og bakteppet er regjeringen i Beijings forsøk på å innføre kinesiske sikkerhetslover i Hongkong.

«Katastrofal beslutning»

– Beijings katastrofale beslutning er bare den siste i en rekke handlinger som fundamentalt undergraver Hongkongs autonomi og friheter, samt Kinas egne løfter til Hongkongs folk, sier Pompeo med henvisning til avtalen mellom Storbritannia og Beijing.

Da Storbritannia ga slipp på sin tidligere kronkoloni i 1997, var avtalen at byen skulle få nyte delvis selvstyre. Det innebærer blant annet et eget rettsvesen og skal garantere visse rettigheter fram til 2047.

Sanksjoner

I et forsøk på å støtte Hongkongs demokratibevegelse vedtok Kongressen i fjor en lov som åpner for at USA kan innføre sanksjoner mot tjenestemenn som bryter menneskerettigheter i Hongkong. Loven krever også at USAs regjering vurderer om territoriet fortsatt er autonomt og dermed kan fortsette å nyte sine særskilte status i handelsforbindelser med USA. Det er det Pompeo nå har gjort.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer