USA brøt all kontakt i 2019 - nå vurderer de igjen oljeimport fra erkefienden

En delegasjon fra Washington besøkte i helgen Venezuela for å diskutere oljeimport fra landet som lenge har vært USAs erkefiende i Latin-Amerika.

USA brøt all kontakt med Venezuelas president Nicolás Maduro i 2019, men er nå i dialog om kjøp av olje fra landet. Det til tross for at Maduro har uttrykt varm støtte til president Vladimir Putin etter den russiske invasjonen av Ukraina. Foto: AP / NTB
USA brøt all kontakt med Venezuelas president Nicolás Maduro i 2019, men er nå i dialog om kjøp av olje fra landet. Det til tross for at Maduro har uttrykt varm støtte til president Vladimir Putin etter den russiske invasjonen av Ukraina. Foto: AP / NTB Vis mer
Publisert

USA leter nå etter måter å redusere oljeimporten fra Russland på, og Venezuela har i dag verdens største påviste oljereserve, anslått til over 300 milliarder fat. Det er langt mer enn både Saudi-Arabia, Canada, Iran og Irak.

Amerikanske myndigheter brøt i 2019 all kontakt med president Nicolas Maduros regime i Venezuela og har innført omfattende sanksjoner, blant annet forbud mot oljeimport som utgjør 96 prosent av Venezuelas eksportinntekter.

– Hensikten med besøket var å diskutere en rekke spørsmål, inkludert energi og energisikkerhet, sier president Joe Bidens talsperson Jen Psaki.

Støtter Putin

Maduro, som har uttrykt varm støtte til president Vladimir Putin etter den russiske invasjonen av Ukraina, opplyser at møtet med de amerikanske utsendingene fant sted på hans kontor.

IKKE REDD: Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj kommer med en ny video hvor han sier at han er i Kyiv og at han ikke er redd, 7. mars 2022. Han viser seg for første gang på presidentkontoret. Video: Telegram @Zelenskyj Vis mer

– Vi snakket sammen i nesten to timer, sa han i en TV-tale mandag kveld, der han beskrev samtalene som «respektfulle, hjertelige og diplomatiske», uten å gå i detalj om hva som kom ut av dem.

Møtte opposisjonen

Den amerikanske delegasjonen møtte også representanter for Venezuelas opposisjon under besøket i Caracas, opplyser kontoret til opposisjonsleder Juan Guaidó.

USA og flere allierte land ser på opposisjonslederen Juan Guaidó som Venezuelas rettmessige president. Foto: AP / NTB
USA og flere allierte land ser på opposisjonslederen Juan Guaidó som Venezuelas rettmessige president. Foto: AP / NTB Vis mer

USA og nesten 60 allierte land har nektet å anerkjenne Maduros valgseier i 2018, og ser på Guaidó som Venezuelas rettmessige president. Maduro opplyste mandag at samtalene med opposisjonen, som har ligget på is i fem måneder, nå skal gjenopptas.

Elendig forfatning

Det er uklart hvor mye olje Venezuela kan levere dersom USA opphever sanksjonene mot landet, ettersom landets oljeinstallasjoner er i elendig forfatning.

Mens produksjonen i 2008 var på 3,2 millioner fat om dagen, har den nå falt til rundt 500.000 fat om dagen. Landet står midt oppe i en dyp økonomisk krise, lider under vedvarende strømbrudd og drivstoffmangel og har et bruttonasjonalprodukt per capita på linje med Haiti.

Mange av oljeplattformene som en gang var landet stolthet, er i dag rustne skjeletter, plyndret for alt av verdi, inkludert ventiler og kraner som hindrer olje og gass fra å lekke ut.

USA-sanksjoner

Dårlig ledelse, kombinert med omfattende korrupsjon, aldrende utstyr og manglende vedlikehold har bidratt til dette, godt hjulpet av sanksjonene USA innføre mot Maduros forgjenger Hugo Chávez.

Da daværende president Donald Trump skjerpet sanksjonene i 2017, ble oljeindustrien, som alt lå nede for telling, utvilsomt enda hardere rammet.

USA var en gang Venezuelas største oljeimportør, men det er historie. I dag kjøper India og Kina over 70 prosent av råoljen, mens Singapore topper lista over kjøpere av raffinerte oljeprodukter.

Venezuelas raffinerier er imidlertid i elendig forfatning, så landet importerer mer enn de eksporterer av slike produkter.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer