USA avviser Kinas forklaring: - Bryter folkeretten

USAs forsvarsdepartementet sier den kinesiske ballongen som flyr over landet, kan manøvreres og at det er en overvåkingsballong som bryter med folkeretten.

Denne ballongen ble fotografert høyt over Billings i delstaten Montana onsdag. Pentagon vil ikke bekrefte om bildet er av den kinesiske ballongen de følgere med på. Foto: Larry Mayer / The Billings Gazette / AP / NTB
Denne ballongen ble fotografert høyt over Billings i delstaten Montana onsdag. Pentagon vil ikke bekrefte om bildet er av den kinesiske ballongen de følgere med på. Foto: Larry Mayer / The Billings Gazette / AP / NTB Vis mer
Publisert

Følg Sol på Facebook!

De avviser Kinas forklaring om at det ikke er snakk om en spionballong, men en sivil værballong på avveie. Ifølge Pentagon henger det en stor nyttelast, beskrevet som overvåkingsutstyr, under ballongen.

Ballongen er på vei østover og vil trolig være i amerikansk luftrom i flere dager, opplyser Pentagon, som følger med etter at den endret retning. Ballongen befinner seg i rundt 60.000 fots høyde, langt høyere enn kommersiell flytrafikk. Departementet sier den ikke utgjør noen trussel for folk på bakken.

Pentagon sier de har sett lignende ballongaktivitet før, men at denne saken skiller seg ut fordi ballongen har vært i amerikansk luftrom i en lengre periode. Den ble først observert onsdag.

Også sett over Canada

Myndighetene sier det ikke er tegn til at det er kjernefysisk eller radioaktivt materiale om bord i ballongene. De vurderer løpende hvordan den skal håndteres. Pentagon vil heller ikke si nøyaktig hvor den befinner seg, men at den er over sentrale deler av landet.

En ballong ble fotografert høyt over delstaten Montana onsdag, men Pentagon vil ikke bekrefte om det er den aktuelle kinesiske ballongen.

Også canadiske myndigheter har også observert ballongen.

Stanset Kina-besøk

Hendelsen har også fått politiske konsekvenser for forholdet mellom USA og Kina. Utenriksminister Antony Blinken har utsatt et Kina-besøk på ubestemt tid. Etter planen skulle han reist til Beijing søndag for et to dager langt besøk, der han blant annet skulle møte president Xi Jinping.

Blinken ville i så fall blitt den første ministeren fra Joe Bidens administrasjon som fikk møte den kinesiske lederen.

(©NTB)

Mer om