USA avventer rentekutt - kan være dårlig nytt for nordmenn

USAs sentralbank lar styringsrenta være uendret i et intervall mellom 5,25 og 5,5 prosent. Blant ekspertene var det ventet at renta skulle holdes uendret.

USAs sentralbank og sentralbanksjef Jerome Powell holder styringsrenta uendret for fjerde gang på rad. Foto: Alex Brandon / AP / NTB
USAs sentralbank og sentralbanksjef Jerome Powell holder styringsrenta uendret for fjerde gang på rad. Foto: Alex Brandon / AP / NTB Vis mer
Publisert

Bli varslet om siste nytt i Sol-appen! Last ned for Iphone her og Android her!

Det er fjerde gang på rad at banken har besluttet å holde renten i ro. Sist gang sentralbanken, ofte kalt bare Fed, satte opp renta, var i juli, da med 0,25 prosentpoeng.

– Det var som ventet. Den eneste spenningen ved dagens rentemøte var om Fed ville åpne for rentekutt ved neste møte i mars, sier sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i Sparebank 1 SR-Bank til NTB.

Sentralbanksjef Jerome Powell varslet før jul at banken legger opp til minst tre rentekutt i 2024.

Men noe kutt skjer neppe ved neste rentemøte i slutten av mars, spår ekspertene, som ikke likte ordlyden i sentralbankens vurdering onsdag.

– Inflasjonen har dempet seg det siste året, men forblir høy, sier Fed i uttalelsen.

– Tror ikke Norge tør

Heller ikke Knudsen tror på rentekutt i USA i mars.

– Powell ga ikke signaler om at rentekutt er sannsynlig. Tvert imot varslet han at de må være helt trygge på å nå 2-prosentmålet, før det blir rentekutt.

Og det er dårlig nytt for nordmenn med stram økonomi, ifølge økonomen.

– For Norge betyr dette at sjansene for rentekutt på neste rentemøte i mars er svært lave. Jeg tror nemlig ikke Norge tør å røre renten før USA og Europa begynner med sine kutt, sier Knudsen.

Som Norges Bank styrer også Fed etter et inflasjonsmål på 2 prosent.

Høyeste nivå på 22 år

Prisveksten og arbeidsmarkedet er det som avgjør om USAs sentralbank setter opp eller kutter renta.

Før siste renteheving i sommer hadde banken satt opp renta elleve ganger på halvannet år. Rekkevidden 5,25-5,50 er det høyeste nivået på 22 år.

Målet med de kraftige renteøkningene har vært å få ned den høye prisveksten, uten at arbeidsledigheten skyter i været og økonomien stanser opp unødvendig mye.

Økonomien går godt

Prisveksten i USA i desember var på 3,4 prosent, opp fra 3,1 prosent måneden før. Powell har sagt at han tror at inflasjonen vil fortsette å ligge på et høyt nivå fremover, men anslår at prisveksten kommer ned på 2 prosent i løpet av 2026.

Amerikansk økonomi klarte seg samtidig bedre enn ventet mot slutten av fjoråret, med en vekst på 3,3 prosent i fjerde kvartal.

Arbeidsmarkedet har i tillegg gått bedre enn økonomene har fryktet, og arbeidsledigheten har holdt seg på 3,7 prosent.

I januar ble det skapt 107.000 nye jobber i privat sektor i USA, ifølge tall fra lønningsselskapet ADP onsdag. Det er færre enn ventet og en betydelig nedgang fra 158.000 nye jobber i desember.