USA: Australia skal kjøpe minst tre atomubåter

Australia planlegger å kjøpe minst tre amerikanske atomubåter, ifølge USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan.

President Joe Biden var vert for et møte med Australias statsminister Anthony Albanese (t.v.) og Storbritannias statsminister Rishi Sunak på marinebasen Point Loma i San Diego i California mandag. Foto: Evan Vucci / AP / NTB
President Joe Biden var vert for et møte med Australias statsminister Anthony Albanese (t.v.) og Storbritannias statsminister Rishi Sunak på marinebasen Point Loma i San Diego i California mandag. Foto: Evan Vucci / AP / NTB Vis mer
Publisert

I tillegg vil australierne få opsjon på kjøp av to til. Senere er planen at USA, Storbritannia og Australia skal samarbeide om bygging av nye atomdrevne ubåter.

En ubåt i Virginia-klassen ved en marinebase i Connecticut i USA i 2018. Foto: Dana Jensen / The Day / AP / NTB
En ubåt i Virginia-klassen ved en marinebase i Connecticut i USA i 2018. Foto: Dana Jensen / The Day / AP / NTB Vis mer

Sullivan uttalte seg mandag i forbindelse med at president Joe Biden og statsministrene Rishi Sunak og Anthony Albanese møttes på en amerikansk marinebase i San Diego i California.

De australske ubåtkjøpene ventes å skje i løpet av 2030-tallet. Fartøyene i Virginia-klassen drives med kjernereaktorer og skal erstatte dieseldrevne ubåter som Australia bruker i dag.

Tidligere har ikke navngitte amerikanske kilder opplyst at Australia ventes å kjøpe opptil fem atomubåter – i tråd med det Sullivan sier mandag. Planen er å utstyre de australske ubåtene med konvensjonelle våpen, ikke atomvåpen.

(©NTB)

Mer om