USA advarer mot mystisk «Havanna-syndrom»

Det hvite hus tar nå det mystiske «Havanna-syndromet» på alvor og kommer med konkrete advarsler til diplomater som opplever merkelige, fysiske ubehag på jobb.

En sikkerhetsansvarlig står foran den amerikanske ambassaden i Havana, Cuba. Foto: NTB Scanpix / REUTERS/Alexandre Meneghini
En sikkerhetsansvarlig står foran den amerikanske ambassaden i Havana, Cuba. Foto: NTB Scanpix / REUTERS/Alexandre Meneghini Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I flere år har amerikanske diplomater og annet utstasjonert personell vært plaget av det som etter hvert er blitt kjent som «Havanna-syndromet». Symptomene har variert fra kvalme, svimmelhet, hodepine og neseblod, og mange har rapportert om en merkelig lyd – eller trykk – i forkant av symptomene.

Lenge har det hersket stor usikkerhet og skepsis til rapportene om de mystiske symptomene ved amerikanske ambassader og utestasjoner.

Men nå har amerikanske myndigheter bestemt seg for å ta fenomenet på alvor.

De nasjonale sikkerhetsmyndighetene kom nylig med følgende advarsler til diplomater, nasjonalt sikkerhetspersonell og etterretningsoffiserer: «Flytt bort fra nærområdet så snart som mulig hvis du opplever et trykk, lyd eller varme i hodet».

Ansatte skal også umiddelbart rapportere om slike hendelser, som altså går under navnet «Havanna-syndromet» fordi det først ble oppdaget på Cuba.

Myndighetene frykter at det er snakk om en type angrep.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer