USA advarer India mot å samarbeide med Russland

USA advarer India mot å stole på Russland som oljeleverandør og garantist i tilfelle angrep fra Kina.

Statsminister Narendra Modi vil ikke fordømme den russiske invasjonen av Ukraina og fastholder at India vil kjøpe olje og våpen fra Russland. Foto: AP / NTB
Statsminister Narendra Modi vil ikke fordømme den russiske invasjonen av Ukraina og fastholder at India vil kjøpe olje og våpen fra Russland. Foto: AP / NTB Vis mer
Publisert

India har ikke villet fordømme den russiske invasjonen av Ukraina, og den indiske regjeringen har gjort det klart at landet vil fortsette å kjøpe olje, våpen og militært utstyr fra Russland.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov ankom sent torsdag New Delhi der han skal ha samtaler med statsminister Narendra Modi og utenriksminister S. Jaishankar.

Misliker

USA misliker sterkt Indias samarbeid med Moskva, noe president Joe Bidens nære rådgiver Daleep Singh gjorde klart da han besøkte landet denne uka.

Singh minnet blant annet om grensetrefningen i Himalaya i 2020, der 20 indiske og fire kinesiske soldater ble drept, og sa at India neppe kan stole på hjelp fra Russland dersom det oppstår ny konflikt med Kina.

– Til mer innflytelse Kina får over Russland, til mindre gunstig er det for India, sa han ifølge indiske medier.

– Ingen tror vel at Russland vil komme til Indias forsvar dersom Kina nok en gang krysser grensa, la han til.

Tette bånd

Lavrov understreket tidligere i uka de tette båndene mellom Russland og Kina, som ifølge ham skal samarbeide om «en ny verdensorden».

India har ikke sluttet opp om de omfattende sanksjonene mot Russland, og skal nå samarbeide med Moskva om en ny betalingsmekanisme for å omgå vestlige banker som er underlagt sanksjoner. Det samme skal Kina.

Singh understreket på sin side at USA er rede til å bistå India, som er verdens tredje største importør og forbruker av olje, slik at landet skal bli mindre avhengig av Russland som leverandør.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer