Uroen sprer seg til flere land etter bankkollaps: - I alvorlig fare

Det skaper uro i flere land enn USA at Silicon Valley Bank har kollapset. Banken forvalter midler og har datterselskaper i land som Storbritannia og Sverige.

Bekymrede kunder utenfor Silicon Valley Banks kontorer i Santa Clara i California. Foto: Jeff Chiu / AP / NTB
Bekymrede kunder utenfor Silicon Valley Banks kontorer i Santa Clara i California. Foto: Jeff Chiu / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Sol på Facebook!

Den amerikanske banken i California ble fredag satt under konkursbeskyttelse. Det er ventet at Silicon Valley Bank (SVB) gjenåpner mandag morgen under nytt navn og under kontroll av bankgarantifondet Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC).

Mye er fremdeles uavklart. FDIC har tatt kontroll på nesten 175 milliarder dollar i kundeinnskudd, tilsvarende 1.867 milliarder kroner, ifølge E24. Myndighetenes innskuddsgaranti gjelder imidlertid kun for beløp opptil 250.000 dollar. Flertallet av SVBs kunder har betydelig mer kapital enn det knyttet til banken.

USAs finansminister Janet Yellen sier regjeringen ønsker å unngå smitteeffekt til andre banker, men noen redningspakke er ikke aktuelt.

Usikkerheten rundt hva som kan skje, har skapt panikk ikke bare blant teknologiselskaper i California, men også blant aktører utenfor USAs grenser. Ifølge nyhetsbyrået Bloomberg vil USAs sentralbank, Federal Reserve, sammen med FDIC nå vurdere å opprette en form for «nødfond» som kan bistå de sårbare bedriftskundene og dempe ytterligere panikk i markedet.

Som USAs 16. største bank har SVN virksomhet ikke bare i USA, men også i Storbritannia, India, Kina, Israel, Canada, Tyskland, Danmark og Sverige.

Britene advarer

Storbritannias finansminister Jeremy Hunt opplyser søndag at han jobber sammen med statsminister Rishi Sunak for å unngå eller iallfall begrense skadene. Det britiske datterselskapet, Silicon Valley Bank UK, er også satt under konkursbeskyttelse.

I et intervju med Sky News advarer Hunt og sier at den britiske teknologisektoren er i «alvorlig fare» etter bankkollapsen.

SVB samarbeider med flere av landets ledende teknologiselskaper, ifølge Hunt.

– De fleste har nok ikke engang hørt om Silicon Valley Bank, men den forvalter pengene til flere av våre mest lovende selskaper, sier Hunt.

Han understreker samtidig at sjefen for landets sentralbank hadde gjort det «veldig klart» at det ikke var noen risiko for landets banksystem som helhet.

Statsministere Sunak sa søndag at han kan forså at bankens kunder er engstelige og bekymret. Han lovet at regjeringen jobber for å finne en løsning som sikrer selskapenes behov.

180 britiske selskaper i teknologisektoren har i et brevet adressert Hunt, bedt den britiske regjeringen til å gripe inn ettersom «et tap av kapital kan sette sektoren tilbake 20 år».

Sky News melder også at flere store britiske banker som Barclays og Lloyds har blitt kontaktet av SVB med tilbud om å kjøpe det britiske datterselskap. Det skal være et tilbud som kun står i 24 timer.

Nordiske marked

SVB har spesialisert seg på såkalt risikokapital. Banken har bidratt til å finansiere oppstartsselskaper i tek-sektoren, som har blitt mindre attraktive etter hvert som rentene har steget.

– De siste tre årene har vi lånt ut fem milliarder kroner på det nordiske markedet, sier Maria Ljungberg, som skulle lede SVBs virksomhet i Sverige, til nettstedet Breakit.

Bakgrunnen for kollapsen var kunngjøringen onsdag om at banken trengte ny kapital, hele 2,25 milliarder dollar. SVB har investert mye av kapitalen i amerikanske statsobligasjoner. Disse har falt i verdi i takt med renteoppgangen. Banken måtte dermed selge obligasjonene med tap, og måtte hente inn nytt kapital for å dekke balansen.

En rekke investorer reagerte på nyheten med å trekke midlene sine ut av banken i panikk. Torsdag raste kursen med 60 prosent på børsen, før FDIC stanset handel med aksjen og valgte å fryse bankens eiendeler.

Ifølge nyhetsbyrået AFP er investorer bekymret for at også andre banker kan få problemer som følge av de stigende rentene.

SEB-analytiker Thomas Eitzen uttalte lørdag til E24 at nordmenn ikke trenger å være bekymret for sparepengene sine i kjølvannet av kollapsen.

– Det er ingen grunn til å være bekymret for sparepengene sine i Norge. Det er ikke på det nivået vi snakker om, sier han.

Møte i India

SVB er også aktive i det indiske markedet, der finanseksperter sier bankkollapsen vil påvirke selskaper i startfasen og generelt kan tilføre sektoren mye usikkerhet

Minister for teknologi og IT, Rajeev Chandrasekhar, skriver søndag på Twitter at stengingen av SVB definitivt påvirker selskaper i oppstartsfasen, og at slike selskaper er en viktig del av Indias økonomi.

– Jeg vil ha møte med indiske oppstartsselskaper denne uka for å forstå hvordan dette påvirker dem og hvordan Narendra Modis regjering kan bistå i denne krisen, skriver Chandrasekhar.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer