Kronikk:

Uredelig rus-kupping av politiet

Når politidirektøren konkluderer før faktaene er på bordet saboterer det for en opplyst debatt.

Helseminister Bent Høie satte ned Rusreformutvalget i 2018. (Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix)
Helseminister Bent Høie satte ned Rusreformutvalget i 2018. (Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix) Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KRONIKK: Rusreformutvalget består av uavhengige forskere, leger, støttepersonell, og ikke minst politiet selv (!), og har i flere år jobbet med en forsknings- og faktabasert anbefaling til hvordan ruspolitikken i Norge kan forbedres.

Det kan selvfølgelig være andre perspektiver og hensyn som burde med, og det er derfor lang kultur i Norge for at slike viktige utredninger debatteres kraftig i media, men først etter fremleggelse av faktagrunnlaget.

Saboterer regjeringen

Når Bjørnland likevel velger å gå ut med en lang kronikk tre dager før det grundige arbeidet skulle legges frem – signert “Politidirektør” og med bilde av seg selv i uniform – ødelegger hun for en faktabasert debatt, før den kan komme i gang.

Hun fulgte også opp med et lengre intervju på Dagsnytt 18. Sabotasjen er respektløs overfor både arbeidet som er gjort, regjeringen som har bestilt reformen, og alle som ønsker en åpen og opplyst debatt.

Egeninteresse i strengt lovverk

Det utidige kuppforsøket er spesielt kritikkverdig med tanke på Politiets problematiske incentiver for en streng ruspolitikk. For det første er oppklaringsraten for rus langt høyere enn for nesten alle andre saker: i 2015 84% mot 51%.

For det andre gir dagens lovgiving politiet svært brede fullmakter, som de ved en avkriminalisering vil miste. De kan for eksempel arrestere ved “mistanke om rus”, noe de brukte til å pågripe to ledende rusforskere rett etter en appell for regulering av cannabis.

For det tredje kan de bruke overskuddsinformasjonen til andre ting, som da en 15 år gamle jente anmeldte voldtekt og politiet svarte med å bøtelegge henne for hasjrøyking.

For det fjerde har politiet ved allerede mange anledninger fått kraftig kritikk for ulovlig rolleblanding, der ansatte bruker uniform på hobbybasis for å late som om de representerer Politiet, stikk i strid med Politiinstruksens §5-4.

Fakta må på bordet først

Uansett om man er for eller imot avkriminalisering burde man i det minste respektere motparten og verdien av en objektivt faktagrunnlag. Politiet kan ha verdifulle innspill i rusdebatten, men slike kuppforsøk ødelegger for god og opplyst debatt.

Om du ønsker å lese noen grundigere innspill fra fra begge sider, fra folk som faktisk har lest fagrapporten, kan vi anbefale disse:

Mer om

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer