Uønsket pukkellaks er tilbake i Troms

Denne sommeren er det tatt pukkellaks flere steder i Troms. Arten er uønsket i Norge.

Dersom pukkellaksen fra Stillehavet går opp i norske elver, kan den ødelegge gyteplassene til fisk som faktisk hører hjemme i vår del av verden. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Dersom pukkellaksen fra Stillehavet går opp i norske elver, kan den ødelegge gyteplassene til fisk som faktisk hører hjemme i vår del av verden. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Sommeren 2017 dukket den ubudne gjesten opp i lever langs hele Norskekysten, skriver Nordlys. fisken har en toårig livssyklus, og forskerne har bedt sportsfiskere si fra om de får den på kroken.

Odd-Helge Utby leder fellesforvaltningen for Målselvvassdraget og er en av dem som ikke vil ha besøk av laksevarianten som egentlig hører hjemme nord i Stillehavet.

– Dette er en fullstendig uønsket art, og ikke noe vi vil ha i elva, sier han.

– Hvis det går pukkellaks i nedre del av vassdraget, frykter vi at den vil grave opp sjøørretens gyteplasser og spise rogna. Det er svært lite ønskelig.

Dersom det blir mye pukkellaks i Norge i sommer, kan den dukke opp igjen også i 2021, sier Henrik H. Berntsen ved Norsk institutt for naturforskning (NINA).

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer