Dersom pukkellaksen fra Stillehavet går opp i norske elver, kan den ødelegge gyteplassene til fisk som faktisk hører hjemme i vår del av verden. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Dersom pukkellaksen fra Stillehavet går opp i norske elver, kan den ødelegge gyteplassene til fisk som faktisk hører hjemme i vår del av verden. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer

Uønsket pukkellaks er tilbake i Troms

Denne sommeren er det tatt pukkellaks flere steder i Troms. Arten er uønsket i Norge.

Publisert

Sommeren 2017 dukket den ubudne gjesten opp i lever langs hele Norskekysten, skriver Nordlys. fisken har en toårig livssyklus, og forskerne har bedt sportsfiskere si fra om de får den på kroken.

Odd-Helge Utby leder fellesforvaltningen for Målselvvassdraget og er en av dem som ikke vil ha besøk av laksevarianten som egentlig hører hjemme nord i Stillehavet.

– Dette er en fullstendig uønsket art, og ikke noe vi vil ha i elva, sier han.

– Hvis det går pukkellaks i nedre del av vassdraget, frykter vi at den vil grave opp sjøørretens gyteplasser og spise rogna. Det er svært lite ønskelig.

Dersom det blir mye pukkellaks i Norge i sommer, kan den dukke opp igjen også i 2021, sier Henrik H. Berntsen ved Norsk institutt for naturforskning (NINA).

(©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.