Uønsket: Nå er havnespy funnet flere steder i Norge

Den uønskede arten havnespy er for første gang påvist i Bergen havn og i fem vannprøver nord for Sognefjorden: tre fra Florø og to fra Måløy.

Havnespy sprer seg på grunn havbunn og presser ut planter og dyr som er avhengige av hverandre og lever på bunnen. Foto: Åge Wee / NTB
Havnespy sprer seg på grunn havbunn og presser ut planter og dyr som er avhengige av hverandre og lever på bunnen. Foto: Åge Wee / NTB Vis mer
Publisert

Følg Sol på Facebook!

– Dette er en sterk indikasjon på at arten nå også er etablert i disse havnene, sier direktør for Miljødirektoratet, Ellen Hambro, i en pressemelding om de nye funnene.

Havforskningsinstituttet og Norsk institutt for naturforskning (NINA) har på oppdrag fra Miljødirektoratet samlet inn og analysert 251 vannprøver fra Trondheimsfjorden i nord til utløpet av Oslofjorden i sør.

Foruten de nye funnene i havner nord for Sognefjorden og i Bergen havn, ble det påvist havnespy-DNA på Sotra og Stord.

Havnespy-DNA ble ikke oppdaget i andre fylker enn Vestland og Rogaland, og i Rogaland ble det kun funnet havnespy på steder den allerede hadde etablert seg.

Havnespy er en fremmed art som opprinnelig kommer fra Japan. Den har spedt seg via skipstrafikk og ble påvist for første gang i Norge i Engøysundet i Stavanger i november 2020.

Arten vokser som et teppe på havbunnen, der den tar over leveområdene til arter som naturlig hører hjemme der. Den ble påvist for første gang i Norge i Engøysundet i Stavanger i november 2020.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer