United-legende og VM-helt: En av Englands fotballstorheter er død

Sir Bobby Charlton vil for alltid regnes som en av Englands beste fotballspillere. Hans fysikk og og store overblikk var hans varemerke ved siden av sveisen.

(AP Photo/Jon Super, FILE)
(AP Photo/Jon Super, FILE) Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Manchester United og Englands fotballegende Sir Bobby Charlton er død, 86 år gammel. Han ble født i 11. oktober 1937 i Ashington i England.

«Det er med stor sorg vi deler nyheten som at Sir Bobby døde fredelig i de tidlige morgentimene lørdag, heter det i en uttalelse fra hans familie, ifølge Sky Sports.

«Han var omgitt av familien sin. Familien hans vil gjerne gi sin takk videre til alle som har bidratt til hans omsorg og til de mange menneskene som har elsket og støttet ham», heter det videre.

Charlton vant fotball-VM med England i 1996 og noterte seg for til sammen 106 landskamper. Han scoret 49 mål for landet sitt.

«Ord vil aldri bli nok«, skriver Manchester United på X/Twitter.

For de rødkledde i Manchester spilte Charlton 758 kamper og scoret 249 mål gjennom 17 år.

18 år

Sammen med Duncan Edwards herjet Bobby Charlton allerede på slutten av 1950-tallet for United under Sir Matt Busbys ledelse.

Han startet sin United-karriere i 1956 og ga seg som spiller i klubben i 1973. Han siste kamp i United-drakten var mot Chelsea 28. april i 1973. Han var en av de overlevende etter den fatale flyulykken i München i 1958 da laget var på vei tilbake fra europacup i Jugoslavia. Åtte av lagets spillere omkom, inkludert stortalentet Edwards. Charlton overlevde og pådro seg mindre skader etter å ha blitt hjulpet ut av flyvraket av Uniteds målvakt Harry Gregg.

Charlton gjorde comeback igjen i FA-cupen i mars samme år.

Foto: NTB-arkiv/SCANPIX
Foto: NTB-arkiv/SCANPIX Vis mer

Det var Charlton som skulle være en viktig brikke med å føre United til topps igjen i løpet av 1960-tallet. Han var også sterkt delaktig i Englands VM-gull på hjemmebane i 1966. Selv om Geoff Hurst stjal overskriftene med sitt hattrick i finalen, var det Charltons sugende løp og kraftfulle skudd og ikke minst hentesveis som ble lagt merke til. Håret hang som en flure bak ham når han satte fart fra sin offensive midtbanerolle.

Selv ble jeg i en alder av sju år United-fan etter at laget slo Benfica i serievinnercupen på Wembley. Den gang ble det TV-titting bak gardinene i stua. Jeg husker selvsagt at George Best var god og scoret mål, men det var likevel synet av Charltons sveis som skulle feste seg. Han scoret to av målene i 4-1-seieren etter ekstraomganger.

Charlton var blant de heroiske engelske spillere som ble vist for norske fotballinteresserte. Da tippekampen startet i november 1969, var han mot slutten av karrieren, og den gang ble heller ikke særlige mange av Manchester Uniteds kamper vist på norske skjermer – fem kamper på tre og en halv sesong.

Adlet

I 1994 ble Charlton adlet. Han hadde også en eldre bror, Jack, som hadde sin klubbsuksess som spiller for Leeds og senere irsk landslagstrener. De to var lenge ikke på talefot etter en familiekrangel. Bobby Charlton fikk derfor et lite «sjokk» da broren Jack presenterte ham og delte ut en BBC-pris i 2008.

Charlton forsøkte seg som manager etter at han la fotballskoene på hylla for godt i 1980, men uten særlig hell. Han startet også opp flere fotballskoler i blant annet i Storbritannia, USA, Canada, Australia og Kina på 1980- og 1990-tallet. I 1984 ble han medlem av Uniteds klubbstyre for gi klubben tilbake noe av sin gamle identitet. Det var en jobb han tok seriøst og som han hadde til slutten av 2010-tallet. Han var for mange fans Uniteds ansikt i kampen mot lagets nye eier Malcolm Glazer.

Rekorder

Bobby Charlton var en hardhaus og var sjelden skadd. Han var også veldig fair på banen og pådro seg kun to gule kort i løpet av karrieren. Han hadde dessuten både klubbrekorden i antall klubbkamper (758) og scoringsrekord (249) for Manchester United. De ble slettet av Ryan Giggs og Wayne Rooney.

Landslagseventyret stoppet med VM i Mexico i 1970 hvor det ble exit mot Vest-Tyskland i kvartfinalen. Charlton ga beskjed om at det var slutt på flyet hjem til Sir Alf Ramsey. Charlton fikk med seg 106 landskamper og scoret 49 mål. Det var rekord fram til Rooney slettet den i 2015.

Han er naturligvis æresmedlem av United og blir ofte sett på Old Trafford, tross sin høye alder.

Charlton har som mange av de sine tidligere kollegaer på fotballbanen slitt med demens på sine eldre dager og fikk diagnosen i 2020.

Han ble årets spiller og vinner av Ballon d'Or i 1966. Han var med å vinne tre serietitler med United, mens han vant FA-cupen én gang.

Følg Sol på Facebook!

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer