Unicef: Nesten tusen ukrainske barn er drept eller såret i krigen

Minst 972 barn er drept eller såret i de seks månedene krigen har pågått i Ukraina, ifølge Unicef. Det innebærer i gjennomsnitt fem barn om dagen.

Barn som varmer seg mens de venter på familiemedlemmer på sykehuset i Mariupol i mars i år, en ukes tid etter at krigen brøt ut. (Foto: Jevhen Maloletka/AP photo/NTB
Barn som varmer seg mens de venter på familiemedlemmer på sykehuset i Mariupol i mars i år, en ukes tid etter at krigen brøt ut. (Foto: Jevhen Maloletka/AP photo/NTB Vis mer
Publisert

– Og dette er bare de tallene som FN har klart å stadfeste. Vi tror det virkelige tallet er mye høyere, skriver Catherin Russel, som leder Unicef (FNs barnefond).

Ifølge Unicef er 356 barn drept mens 595 er såret i krigshandlingene.

Det er eksplosive våpen som har forårsaket flest dødsfall og skader. Unicef påpeker at våpnene ikke skiller mellom sivile og stridende, spesielt når de brukes i tett befolkede områder som Mariupol, Luhansk, Krementsjuk og Vinnytsia.

– Nok en gang, som i alle kriger, setter voksnes hensynsløse beslutninger barn i ekstrem risiko. Det er ingen væpnede operasjoner av denne typen hvor man unngår at barn blir såret, sier Russel.

Bekymret for at barn mister skolegang

Barnefond-sjefen påpeker at barna i Ukraina også er utsatt for en dypt alvorlig situasjon utover de som blir drept eller såret. Barna må flykte fra krigen, de risikerer at familien splittes opp. I tillegg er de sårbare for vold, overgrep, seksuell utnyttelse og menneskehandel.

– Starten på skoleåret om litt over en uke er en sterk påminnelse om hvor mye ukrainske barn har mistet, sier hun.

Barn følger med mens arbeidere rydder opp etter at en rakett traff et hus i Kramatorsk. Det ble ikke meldt om skadde i angrepet. Foto: David Goldman/AP photo/NTB
Barn følger med mens arbeidere rydder opp etter at en rakett traff et hus i Kramatorsk. Det ble ikke meldt om skadde i angrepet. Foto: David Goldman/AP photo/NTB Vis mer

Ukrainas utdanningssystem er ødelagt på grunn av krigshandlinger over hele landet, heter det i uttalelsen fra Unicef tirsdag. Skoler har vært mål for begge stridende parter i konflikten. Det fører til at familier ikke føler det er trygt å sende barna sine dit. Det anslås at én av ti skoler er skadd eller ødelagt.

Bombingen har ødelagt viktig sivil infrastruktur som skoler, sykehus, veier, vannanlegg, hus og oppholdssteder. Minst 256 helsefasiliteter og tusenvis av skoler er bombet i stykker, opplyser Unicef.

Selv om en del av barna har greid å følge on-line-undervisning fra sine tilfluktssteder i andre land eller fra T-banestasjoner og togstasjoner under bakken i Ukraina, blir skolestart i høst noe mange kan se langt etter, advarer organisasjonen.

– Alle barn trenger å være på skolen og lære, det gjelder også barn som er fanget i en nødssituasjon. Barn i Ukraina som er fordrevet av denne krigen, er intet unntak, sier Russel.

Krigen vil prege generasjoner

Unicef-sjefen gjentar anmodningen om at det må innføres våpenhvile umiddelbart.

– Ukrainas barn trenger akutt sikkerhet, stabilitet, tilgang til trygg læring, barnevernstjenester og psykososial støtte, sier Russel.

– Men mer enn noe annet, trenger Ukrainas barn fred.

Barn som leker ved en skateboardpark like ved den ukrainske ortodokse kirken i Dnipro. Foto: David Goldman/AP photo/NTB
Barn som leker ved en skateboardpark like ved den ukrainske ortodokse kirken i Dnipro. Foto: David Goldman/AP photo/NTB Vis mer

Ødeleggelsene i Ukraina vil ha konsekvenser i generasjoner, tilføyer Unicef Norge.

– Barn blir fortsatt drept, skadd og sterkt traumatisert av krigen og volden rundt seg. De har sett ting de ikke skulle se. Traumer og frykt kan gi dem alvorlige psykiske og fysiske plager for resten av livet, sier generalsekretær Camilla Viken.

Seks måneder etter den russiske invasjonen er 5,2 millioner barn avhengig av humanitær hjelp. Over 13 millioner mennesker er drevet på flukt, hvorav om lag halvparten har flyktet internt i Ukraina mens halvparten har tatt seg til ulike land i Europa, ifølge FNs migrasjonsbyrå. På det meste har to av tre ukrainske barn vært på flukt i eller utenfor landet.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer