Unicef: Kutt i helsetilbud har kostet hundretusener av barn livet i Asia

Coronapandemien har hatt store indirekte konsekvenser i Sør-Asia, der 228.000 barn i fjor kan ha dødd som følge av kutt i helsetjenester, ifølge Unicef.

Med munnbind fikk elever 15. mars undervisning på en skole i Srinagar i Kashmir. Reduserte helsetjenester som følge av pandemien har kostet flere hundre tusen barn livet i Asia, ifølge ny rapport fra Unicef. Illustrasjonsfoto: Mukhtar Khan / AP / NTB
Med munnbind fikk elever 15. mars undervisning på en skole i Srinagar i Kashmir. Reduserte helsetjenester som følge av pandemien har kostet flere hundre tusen barn livet i Asia, ifølge ny rapport fra Unicef. Illustrasjonsfoto: Mukhtar Khan / AP / NTB Vis mer
Publisert

I en ny rapport, laget på oppdrag fra Unicef, beskrives de indirekte konsekvensene av pandemien på helsetjenester i India, Pakistan, Nepal, Bangladesh, Afghanistan og Sri Lanka. Landene har til sammen 1,8 milliarder innbyggere.

Rapporten konkluderer også med at reduserte helsetilbud har ført til 11.000 dødsfall i forbindelse med graviditet og fødsel og 3,5 millioner uønskede graviditeter.

– Reduksjonen i kritiske helsetilbud har hatt ødeleggende effekter på helsen og ernæringen til de fattigste familiene, sier Unicefs regiondirektør George Laryea-Adjei.

Anslagene er gjort på bakgrunn av registrerte endringer og modelleringer basert på data fra Sør-Asia før og etter at pandemien inntraff og landene innførte strenge restriksjoner. Regionen hadde også før pandemien en høy dødelighet blant barn og nyfødte. I 2019 døde 1,4 millioner barn under 5 år.

– Det er helt essensielt at tilbudet åpnes for fullt for barn og mødre som desperat trenger dem, og at man gjør sitt ytterste for at folk føler seg trygge nok til å ta dem i bruk, sier Laryea-Adjei.

Selv der helsetjenester ikke stengte, ble det registrert en nedgang i antallet som benyttet seg av tilbudet, ifølge rapporten. Antallet unge barn som fikk behandling for alvorlig underernæring i Bangladesh og Nepal, falt med over 80 prosent. I India og Pakistan ble det registrert en skarp nedgang i antallet barnevaksineringer.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer