Ungarns statsminister Viktor Orban under en tale i Budapest. Foto: NTB Scanpix
Ungarns statsminister Viktor Orban under en tale i Budapest. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Ungarske myndigheter nekter asylsøkere mat

Ungarske myndigheter nekter å gi mat til asylsøkere som oppholder seg i den såkalte transittsonen på grensen til Serbia.

Publisert

Menneskerettighetsaktivister advarer om at ungarske myndigheter nok en gang nekter å gi mat til asylsøkere i transittsonen på grensen til Serbia. Det er snakk om transittområdene ved Roszke og Tompa.

Ifølge en talsperson fra den ungarske Helsingforskomiteen fikk et irakisk par mat torsdag etter å ha gått fem dager uten. Paret måtte spise smulene og restene av maten til barna sine, som regelmessig mottar mat. Talspersonen beskriver behandlingen asylsøkerne får, som tortur.

Landet anklages for å være for hard i sin behandling av asylsøkere, og i august reagerte den ungarske Helsingforskomiteen på at myndighetene i landet ikke ga mat til personer i transittsoner på ungarsk side. Den gangen skal myndighetene først ha begynt å dele ut mat til folk etter to uker.

Det tar lang tid å få asylsøknadene behandlet i Ungarn, og i løpet av søknadsprosessen har ikke asylsøkerne lov til å forlate de inngjerdede områdene.

Ungarske myndigheter insisterer imidlertid på at asylsøkerne blir værende i sonen frivillig, ettersom de kan gå når de selv måtte ønske det – men kun i retningen de kom fra, altså tilbake til Serbia. Dersom asylsøkerne forlater sonen, mister de automatisk retten til å søke om asyl i Ungarn.

Ungarns høyrepopulistiske og innvandringskritiske statsminister Viktor Orbán har fått nasjonalforsamlingen til å vedta lovendringer for å hindre flyktninger og migranter i å søke asyl.

(©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.