Undersøkelse: Hver fjerde nordmann har bedt om økonomisk hjelp

Andelen som trenger økonomisk hjelp, har økt kraftig de siste tre årene. Mange går til andre enn det offentlige for å få hverdagen til å gå rundt.

I 2023 sier 20 prosent at de har bedt venner og familie om økonomisk hjelp de seneste seks månedene. Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB
I 2023 sier 20 prosent at de har bedt venner og familie om økonomisk hjelp de seneste seks månedene. Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB Vis mer
Publisert

Til sammen har hver fjerde nordmann bedt om hjelp fra familie, venner og/eller virksomheter. Flest er det som kontakter venner og familie, viser en undersøkelse Ipsos har gjort for Frelsesarmeen.

I 2023 sier 20 prosent at de har bedt venner og familie om økonomisk hjelp de seneste seks månedene. Da samme spørsmål ble stilt av Frelsesarmeen i 2020, svarte bare 9 prosent det samme. Frelsesarmeen har merket stor pågang på sine tjenester.

– Vi ser at nesten like mange som har bedt om hjelp, sier de ganske eller svært sannsynlig vil trenge den samme hjelpen det neste halve året. Mange ser ikke lyst på fremtiden, men vi forsøker så godt vi kan å hjelpe til med grunnleggende behov, sier Geir Smith-Solevåg, kommunikasjonssjef i Frelsesarmeen.

På spørsmål om folk vil be om hjelp neste halve året, svarer 17 prosent ja, mens mange er usikre.

Hele 42 prosent i aldersgruppen 18 til 29 år sier at de har bedt familie og venner om økonomisk støtte de siste seks månedene.

Undersøkelsen er gjort blant et representativt utvalg av den norske befolkning, og 1.106 personer over 18 år har svart.

(©NTB)

Mer om