Undersøkelse: 2 av 100 har antistoffer mot coronavirus – FHI tror svært få har vært smittet

Blodprøver fra 400 personer viser at 2 av 100 har antistoffer mot koronavirus. Det tyder på at en liten del av befolkningen har vært smittet, ifølge forskerne.

Fagdirektør Matthias Baaske ved Oslo universitetssykehus får utført en coronatest. - Bildet er en illustrasjon på testprosedyrene.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Fagdirektør Matthias Baaske ved Oslo universitetssykehus får utført en coronatest. - Bildet er en illustrasjon på testprosedyrene. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Blodprøvene ble tatt i forrige uke av 397 deltakere i den norske mor, far og barn-undersøkelsen (MoBa). Alle som er testet så langt, bor i Oslo, som er fylket med flest meldte koronatilfeller per innbygger.

Resultatene ble gjort kjent torsdag morgen. Foreløpige utregninger viser at andelen med påviste antistoffer er under 2 prosent.

– Resultatene viser at det er svært få som hittil har hatt infeksjonen, sier prosjektleder Per Magnus ved Folkehelseinstituttet (FHI).

Tilfeldige personer

Det var tilfeldige personer fra MoBa-undersøkelsen som ble invitert med – uavhengig om de har vært smittet eller om de har hatt luftveissymptomer.

BESKYLDT: Flere konspirasjonsteoretikere hevder at Maatje Benassi tok med seg coronaviruset fra USA til Kina. Video: CNN. Reporter: Madeleine Liereng / Dagbladet TV Vis mer

Analysene av antistoffer er gjort med en test utviklet av to forskningsgrupper under ledelse av Fridtjof Lund-Johansen og Jan Terje Andersen på avdeling for immunologi og transfusjonsmedisin ved Oslo universitetssykehus (OUS).

Metoden er sammenlignet med kommersielle tester som er under utprøving ved avdeling for mikrobiologi ved OUS – og alt peker i samme retning.

Sårbare for nye utbrudd

Forskerne forteller at prøvene viser at den norske befolkningen i liten grad viser tegn på gjennomgått infeksjon.

– Befolkningen er derfor sårbar for nye utbrudd av covid-19, sier prosjektleder Magnus.

I ukene som kommer, skal Folkehelseinstituttet fortsette med testing gjennom ulike befolkningsundersøkelser. Dette vil gi sikrere resultater når det gjelder antistoffer.

To ulike prøver

Blodprøvetesten etter antistoffer skiller seg fra virustesten (PCR-testen), som tas med en vattpinne i nesa eller svelget og viser om personen har virus i kroppen, eller nylig har hatt det.

CORONAVIRUS: USAs president Donald Trump møtte pressen torsdag 23. april, og snakket om hvordan coronaviruset på overflater reagerer på varme, fuktighet og lys. Noen av resonnementene vekker oppsikt. Video: CNN Vis mer

Tilbud om antistofftest blir i dag bare gitt til bestemte utvalg av befolkningen, men det vil bli utvidet ettersom testkapasiteten øker.

(©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer