Ukrainske soldater skal trenes opp i Norge

Rundt 100 ukrainske soldater kommer til Norge i vår for å trenes opp. Soldatene skal være i Norge i fem-seks uker før nye soldater kommer.

Norske instruktører fra Heimevernet og Hæren har trent opp ukrainske soldater i Storbritannia til krigen i Ukraina. Nå vil ukrainske soldater få opplæring i Norge. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Norske instruktører fra Heimevernet og Hæren har trent opp ukrainske soldater i Storbritannia til krigen i Ukraina. Nå vil ukrainske soldater få opplæring i Norge. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tidligere har det vært et mindre antall ukrainske soldater på norsk jord, men da kun for å få opplæring i det materiellet Norge har gitt.

– Det nye er at vi tilbyr spesialisttrening for ukrainske soldater i Norge, ikke bare knyttet til materiell. Nå blir det trening på sanitet, skarpskyting og lagførerkurs. Dette er et stort bidrag som kommer til å være synlig, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) til Dagens Næringsliv.

Opplæringen vil skje på Heimevernets anlegg i Trøndelag. Norske instruktører har fra før vært involvert i basistrening av ukrainske soldater i Storbritannia og de bidrar også i trening i EU-regi.

– Ukraina trenger flere og bedre trente soldater for å kjempe mot de russiske invasjonsstyrkene. I tillegg har de behov for å øke sin kompetanse innen flere fagfelt. Det er viktig at Norge tar sin del av dette og bidrar der vi kan, sier Gram i en pressemelding.

Han frykter ikke noen reaksjon fra Russland som følge av at ukrainske soldater kommer til Norge for å trene på kampsituasjoner.

– Russland stiller seg negative til de fleste initiativ som støtter Ukraina. Det er slik sett ikke noen utvikling i støtten som tilsier en spesiell reaksjon. Det er ingen tvil om at vi er på trygg folkerettslig grunn i vår støtte til Ukraina, sier Gram til Dagens Næringsliv.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer