Ukrainske sesongarbeidere kan få midlertidig kollektiv beskyttelse i Norge

Ukrainere som var i Norge før krigen i deres hjemland brøt ut bør få beskyttelse i Norge, foreslår regjeringen.

Arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen (Ap) sier et midlertidig unntak fra kravet om oppholdstillatelse vil sikre at sesongarbeidere likevel kan fortsette å tjene penger til livsopphold mens de venter på ny oppholdstillatelse. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen (Ap) sier et midlertidig unntak fra kravet om oppholdstillatelse vil sikre at sesongarbeidere likevel kan fortsette å tjene penger til livsopphold mens de venter på ny oppholdstillatelse. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert

Flere personer fra Ukraina opplever at deres oppholdstillatelse i Norge utløper og ikke kan fornyes – blant annet være personer som studerer eller jobber i Norge.

Nå foreslår regjeringen å utvide ordningen om midlertidig kollektiv beskyttelse til å gjelde også andre grupper. En utvidelse vil også omfatte personer som er i Norge som sesongarbeidere.

– Personer som gis beskyttelse i Norge, kan arbeide her uten særskilte begrensninger. En oppholdstillatelse etter reglene om beskyttelse gir også flere rettigheter i Norge enn en sesongtillatelse. For eksempel gir den rett til familieinnvandring og til å delta i introduksjonsprogrammet, sier arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen.

– Et midlertidig unntak fra kravet om oppholdstillatelse vil sikre at sesongarbeidere likevel kan fortsette å tjene penger til livsopphold mens de venter på ny oppholdstillatelse, sier Persen.

Regjeringen tar sikte på å fremme forslaget i statsråd neste fredag (29. april).

(©NTB)

Mer om