Ukrainske kvinner fortviler over at de nektes abort i Polen

Ukrainske kvinner som har flyktet fra krigen, har fått merke konsekvensene av at Polen har innført det som nærmer seg et totalforbud mot abort.

Publisert

I en reportasje i avisa The Guardian forteller en ukrainsk gynekolog i Kyiv at hun nesten hver dag blir ringt opp av kvinner som spør om hvordan de skal få tilgang til abort.

En av dem skulle tatt abort i Ukraina fordi fosteret viste tegn til å ha Downs syndrom. Men så kom krigen, og etter å ha flyktet til Polen har hun ikke lenger mulighet til å få utført inngrepet.

– Hun ringte meg og sa: Gud, jeg vet ikke var jeg skal gjøre fordi tiden er i ferd med å løpe ut og graviditeten øker, men jeg vil ikke oppdra dette barnet fordi det er krig, og jeg greier det ikke, sier legen Myroslava Martsjenko til avisen.

Hun frykter at flere kvinner skal ende opp med å få utført ulovlige inngrep.

Kvinner i Polen har også dårligere tilgang til prevensjonsmidler enn i mange andre europeiske land. Enkelte leger nekter å skrive ut resept av etiske grunner.

I Ukraina er abort lov fram til 12. uke, og prevensjon selges uten resept.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer