Ukrainske etterforskere i gang med å dokumentere krigsforbrytelser

Begravelsen av ordføreren i ukrainske Hostomel ble satt i revers denne uken. Ukraina samler sammen lik for å dokumentere krigsforbrytelser.

Frivillige deltar i arbeidet med å samle sammen lik i byen Butsja utenfor Kyiv. Butsja og Hostomel ligger nordvest for Kyiv, et område som i flere uker var okkupert av russiske styrker. Foto: Rodrigo Abd / AP / NTB
Frivillige deltar i arbeidet med å samle sammen lik i byen Butsja utenfor Kyiv. Butsja og Hostomel ligger nordvest for Kyiv, et område som i flere uker var okkupert av russiske styrker. Foto: Rodrigo Abd / AP / NTB Vis mer
Publisert

Ordfører Jurij Prylypko var en stor patriot og en stor mann, sier presten Petro Pavlenko. Den 7. mars ble han drept etter at russiske styrker hadde rullet inn i Kyiv-forstaden han var ordfører i.

Lokale myndigheter opplyser at Prylypko ble skutt da han delte ut brød og medisin til folket. Drapet fremstår som vilkårlig, opplyser de.

Pavlenko hentet liket i en trillebår og begravet ham i en grav ved den lokale kirken. Tirsdag denne uken ble graven åpnet. Begravelsen ble gjennomført i revers. Sørgende familiemedlemmer sto ved grava da liket ble hentet opp.

Ukrainske rettsmedisinere og politi deltar i dokumentasjonen av hvordan lokale innbyggere er blitt drept i forstedene til Kyiv. Her fotograferes lik som er hentet ut av en massegrav i Butsja. Mange av ofrene er menn i 50- og 60-årsalderen, ifølge ukrainske kilder. Flere av dem skal ha blitt torturert. Foto: Jevgenij Maloletka / AP / NTB
Ukrainske rettsmedisinere og politi deltar i dokumentasjonen av hvordan lokale innbyggere er blitt drept i forstedene til Kyiv. Her fotograferes lik som er hentet ut av en massegrav i Butsja. Mange av ofrene er menn i 50- og 60-årsalderen, ifølge ukrainske kilder. Flere av dem skal ha blitt torturert. Foto: Jevgenij Maloletka / AP / NTB Vis mer

Skal obduseres

Presten omkranset Prylypkos kone og de andre sørgende, mens politietterforskere startet arbeidet med å dokumentere. Skuddsårene og hodeskadene ble fotografert og filmet. Så ble ordførerens kropp lagt i en svart pose, plassert i en varebil og kjørt vekk.

Varebilen, som før krigen ble brukt til å frakte matvarer i et lasterom som holder 5,7 grader, kjørte deretter til et provisorisk lagerbygg der likene skal oppbevares før en grundigere obduksjon kan gjennomføres.

Det var rundt 30 til 40 lik i bilen da AFP var vitne til at ordførerens lik ble hentet ut av grava.

Ukrainere undersøker lik som er funnet i forstedene til Kyiv etter at russiske styrker trakk seg ut av området. Foto: Jevgenij Maloletka / AP / NTB
Ukrainere undersøker lik som er funnet i forstedene til Kyiv etter at russiske styrker trakk seg ut av området. Foto: Jevgenij Maloletka / AP / NTB Vis mer

– Jeg har aldri gjort noe som dette før. Men våre innbyggere blir myrdet og vi må begrave alle på korrekt vis. Jeg har ikke ord som kan beskrive følelsene mine, sier Igor Karpisjen, mannen som hadde jobben med å bære Prylypkos lik inn i varebilen.

Mange sivile drepte

Det er bare ett av mange eksempler på hvordan ukrainske etterforskere nå er i gang med å dokumentere det de mener er krigsforbrytelser begått av russiske styrker. Russiske myndigheter har avvist anklager om krigsforbrytelser.

Hostomel ligger i utkanten av Kyiv, nær Butsja der myndighetene sier at minst 400 er blitt drept. AFPs journalister kunne melde at de så 20 lik bare på en enkelt veistrekning.

Ifølge Ukraina ble de sivile utsatt for likvideringer. Kreml har kalt bildene for falske.

(NTB)

Mer om