Ukrainsk EU-søknad levert – Zelenskyj håper på fortgang

President Volodymyr Zelenskyj har levert inn «søknadsskjema» til EU og håper Ukraina i løpet av noen uker kan få status som EU-kandidat.

Da EU-topp Ursula von der Leyen besøkte Kyiv før påske, fikk president Volodymyr Zelenskyj et spørreskjema for å starte prosessen med å søke om EU-medlemskap. Mandag overleverte han svarene til Eus utsending Matti Maasikas. Arkivfoto: Adam Schreck / AP / NTB
Da EU-topp Ursula von der Leyen besøkte Kyiv før påske, fikk president Volodymyr Zelenskyj et spørreskjema for å starte prosessen med å søke om EU-medlemskap. Mandag overleverte han svarene til Eus utsending Matti Maasikas. Arkivfoto: Adam Schreck / AP / NTB Vis mer
Publisert

Zelenskyj møtte mandag EU-utsending Matti Maasikas og overleverte to bind med svar på spørsmål om EU-medlemskap. Spørreskjemaet fikk den ukrainske presidenten da EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen besøkte Kyiv tidligere i måneden.

– Vi tror vi vil få støtte for dette arbeidet og bli en kandidat for innmelding og at det neste og endelige stadiet i prosessen kan begynne. Vi tror fullt og fast på at dette vil skje i løpet av de kommende ukene, sa Zelenskyj til Maasikas, ifølge en video fra møtet som er delt i sosiale medier.

– Mentalt har folket vårt vært en del av Europa lenge, la Zelenskyj til.

Stabssjefen hans, Andrij Jermak, sier Ukraina håpet å få kandidatstatus etter EU-toppmøtet i juni.

– Etter det bør forhandlingene om opptak begynne, og den prosessen bør akselereres. Ukraina kommer til å bli en del av EU, sier Jermak.

Etter den russiske invasjonen i februar har Ukraina trappet opp innsatsen for å bli med i EU.

EU-leder har uttrykt støtte til Ukraina, men har ikke forpliktet seg til noen tidsplan for medlemskap. Det har også vært skepsis til å forsere en prosess som vanligvis tar flere år.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer