Ukrainas viseforsvarsminister går av etter korrupsjonsanklager

Ukrainas viseforsvarsminister Vjatsjeslav Sjapovalov går av etter det han kaller grunnløse korrupsjonsanklager i mediene.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, her under en seremoni for dem som mistet livet i helikopterulykken i forrige uke. Da mistet han blant annet innenriksministeren. Nå har han valgt å bytte ut flere andre topper i sin nærmeste krets. Foto: Efrem Lukatskij / AP / NTB
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, her under en seremoni for dem som mistet livet i helikopterulykken i forrige uke. Da mistet han blant annet innenriksministeren. Nå har han valgt å bytte ut flere andre topper i sin nærmeste krets. Foto: Efrem Lukatskij / AP / NTB Vis mer
Publisert

Oppsigelsene ble kjent få timer etter Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj varslet utskiftinger i ledelsen.

Sjapovalovs avgang skal bidra til å gjenopprette tilliten til forsvarsdepartementet, ifølge en uttalelse på departementets hjemmeside tirsdag.

Departementet beskriver avgangen som en «verdig handling» og avviser samtidig korrupsjonsanklagene i mediene.

Omtrent samtidig opplyser den ukrainske riksadvokatens kontor at viseriksadvokat Oleksij Symonenko er oppsagt «i tråd med eget ønske». Årsaken er ikke kjent.

Luksusbiler

Tidligere tirsdag morgen sa Kyrylo Tymosjenko, nestleder ved den ukrainske presidentens kontor, at han har levert sin avskjedssøknad til president Zelenskyj. Verken Tymosjenko eller Zelenskyj har sagt noe om hvorfor han går av.

Tymosjenko har jobbet ved presidentens kontor siden 2019. Da Zelenskyj stilte som presidentkandidat, jobbet han med å utarbeide mediestrategien under valgkampen.

I fjor ble han etterforsket for sin bruk av luksusbiler. Han er også blant dem som ble koblet til underslag av over 7 millioner dollar i september i fjor, penger som skulle brukes til humanitær hjelp til Zaporizjzja-regionen sør i landet.

Tymosjenko har avvist alle anklagene.

Kamp mot korrupsjon

Presidenten har tidligere lovet å slå ned på korrupsjon på alle nivåer etter at det har kommet en rekke anklager om at statsansatte blant annet har tatt imot bestikkelser.

Så sent som søndag sa han i sin daglige tale til folket at korrupte tjenestemenn kom til å få sparken. Samme dag ble en viseminister sparket som følge av mistanke om underslag av offentlige midler.

– Jeg ønsker å være klar. Det blir ingen retur til slik det pleide å være før, sa Zelenskyj.

Ukraina har lenge vært preget av korrupsjon og dårlig styre. Senest søndag opplyste antikorrupsjonspoliti at en viseminister i regjeringen var blitt pågrepet, mistenkt for underslag.

Mandag ble medlemmene i en komité i nasjonalforsamlingen enige om å stramme inn på reguleringer om offentlige anskaffelser etter at ukrainske medier meldte at forsvarsdepartementet hadde betalt overpris for mat til soldater.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer