Ukrainas president var bekymret for press fra USA kort tid etter han ble valgt

Kort tid etter at Volodymyr Zelenskyj ble valgt til Ukrainas president skal han ha uttrykt bekymring for å bli viklet inn i det amerikanske presidentvalget.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj skal ha vært bekymret for press fra USAs president Donald Trump allerede kort tid etter han ble valgt, ifølge nyhetsbyrået AP. Foto: Efrem Lukatsky / AP / NTB scanpix
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj skal ha vært bekymret for press fra USAs president Donald Trump allerede kort tid etter han ble valgt, ifølge nyhetsbyrået AP. Foto: Efrem Lukatsky / AP / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Mer enn to måneder før telefonsamtalen som satte i gang riksrettsprosessen mot USAs president Donald Trump, var Ukrainas nyvalgte president allerede bekymret.

Overfor rådgivere uttrykte han uro for at den amerikanske presidenten skulle presse han til å undersøke rivalen og demokraten Joe Biden, skriver nyhetsbyrået AP, som har snakket med tre ikke navngitte kilder.

Møtte rådgivere 7. mai

Zelenskyj samlet en liten gruppe med rådgivere den 7. mai i Kiev til et møte som i utgangspunktet skulle handle om nasjonens energibehov. I stedet tilbrakte gruppen mesteparten av tiden på å diskutere hvordan de skulle unngå å bli viklet inn i det amerikanske presidentvalget, ifølge kildene.

Møtet fant sted før Zelenskyj ble tatt i ed som president, men omtrent to uker etter at Trump ringte for å gratulere han med valgseieren den 21. april. De tre kildenes erindringer er forskjellige når det gjelder hvorvidt Zelenskyjs bekymring var spesifikt koblet til den første samtalen med Trump. Men alle er enige om at han fryktet at Trump ville presse ham til å etterforske tidligere visepresident Biden og hans sønn.

Verken Zelenskyjs kontor i Kiev eller Det hvite hus har kommentert saken eller svart på spørsmål om Trump skal ha forlangt en undersøkelse av Biden allerede i telefonsamtalen den 21. april, ifølge AP.

Telefonsamtale 25. juli

Bakgrunnen for den pågående riksrettsprosessen mot Trump er et varsel om innholdet i en telefonsamtale presidenten hadde med Zelenskyj den 25. juli. I telefonsamtalen ba Trump sin ukrainske motpart om å bidra til en etterforskning av Joe Biden, som lenge har vært favoritt til å bli Demokratenes presidentkandidat i neste års valg.

Demokratene mener også at Trump brukte amerikansk bistand som pressmiddel for å få Ukrainas president til å innlede korrupsjonsetterforskning mot Joe Bidens sønn.

Trump selv nekter for at han har gjort noe galt og har beskrevet telefonsamtalen som «veldig uskyldig.»

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer