Ukraina varsler offensiv: - Kun et tidsspørsmål

Det er kun et tidsspørsmål før Ukraina starter den varslede motoffensiven mot Russland, sier en ukrainsk sikkerhetstopp. Men først skal kapasiteten bedres.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj under en tale han holdt i Warszawa 5. april. Foto: Czarek Sokolowski / AP / NTB
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj under en tale han holdt i Warszawa 5. april. Foto: Czarek Sokolowski / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Det er kun snakk om tid før landet har oppnådd det militære nivået som er nødvendig for å sette i gang offensiven, sier Oleksij Danilov i Ukrainas nasjonale sikkerhetsråd i et intervju med nyhetsbyrået AP.

Han legger ikke skjul på at han er frustrert over at politikere i enkelte allierte land «lover én ting mens de gjør noe helt annet», men uten å si hva eller hvem han sikter til.

– Hvis vi ikke er klare, kommer ingen til å begynne uforberedt, understreker han.

Nytt møte på Ramstein

Ifølge Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har landet deltatt i forberedelser til det neste møtet på Ramstein-basen i Tyskland 21. april. Ett av de viktigste temaene vil trolig være leveranser av ammunisjon til Ukraina.

Oleksij Danilov, leder for Ukrainas nasjonale sikkerhets- og forsvarsråd, under et intervju med AP i Kyiv. Foto: Efrem Lukatsky / AP / NTB
Oleksij Danilov, leder for Ukrainas nasjonale sikkerhets- og forsvarsråd, under et intervju med AP i Kyiv. Foto: Efrem Lukatsky / AP / NTB Vis mer

– Jeg har hatt forberedende samtaler, og vi forventer at det blir tatt solide avgjørelser som er i samsvar med det som skal gjøres på slagmarken, sa Zelenskyj i sin daglige videotale mandag kveld.

Det er USAs forsvarsminister Lloyd Austin som skal lede møtet når forsvarsministre fra en rekke land møtes på den amerikanske basen fredag.

– Lekkasjer uten betydning

Danilov kommenterer i AP-intervjuet også Pentagon-lekkasjen. Dokumentene som er lekket, har avslørt svakheter i det ukrainske forsvaret, blant annet når det gjelder landets lagre av raketter som brukes i luftforsvarssystemet som beskytter mot russiske raketter.

Ved hjelp av offentlig flydata har et analyseselskap kartlagt hvordan Vesten overvåker Russland og krigen i Ukraina. Video: NTB, DAGBLADET TV, LUC WILLEMS, U.S. AIR FORCE. Reporter: Håvard T-L Knutsen. Vis mer

Han hevder imidlertid at lekkasjen ikke kommer til å ha noen særlig negativ effekt på framtidige offensiver, men nekter å si noe om hvor store våpenlagre landet har.

– Vi har nok til å slå Russland, insisterer han.

Han hevder også at Ukraina ikke deler høysensitiv informasjon med noen andre, og at de som tror det, tar feil.

– Ingen ferie i krig

Danilov understreker at Ukraina jobber døgnet rundt for å forberede en motoffensiv mot de russiske styrkene, som okkuperer store områder lengst øst og sør i landet.

– Det er ingen ferie i krig. Det handler kun om tid. Den tiden koster oss mye, sier han.

Han vil ikke bekrefte hvorvidt luftforsvarssystemet Patriot, som USA har lovet, har ankommet landet, men han antyder at det er på plass.

Sikkerhetstoppen Oleksij Danilov på kontoret i Kyiv. Foto: Efrem Lukatsky / AP / NTB
Sikkerhetstoppen Oleksij Danilov på kontoret i Kyiv. Foto: Efrem Lukatsky / AP / NTB Vis mer

Krigen i Ukraina har de siste månedene vært konsentrert rundt byen Bakhmut øst i landet. Kampene har vart i over åtte måneder uten at frontlinjene har beveget seg noe særlig.

Slaget er det lengste og blodigste i krigen så langt og har trolig kostet titusener av soldater livet både på ukrainsk og russisk side.

(NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer