Ukraina: Spillere søker tilflukt under kamp

Ukrainsk toppfotball nekter å la seg stoppe av Russlands krigføring. Landets Premier League er i ferd med å fullføre sin andre fulle sesong etter invasjonen.

Den ukrainske toppfotballen ruller fortsatt, til tross for at landet er under angrep av Russland. Bildet er fra en kamp mellom FC Metalist 1925 Kharkiv og Shaktar Donetsk 3. desember. Foto: Ukrinform/Shutterstock
Den ukrainske toppfotballen ruller fortsatt, til tross for at landet er under angrep av Russland. Bildet er fra en kamp mellom FC Metalist 1925 Kharkiv og Shaktar Donetsk 3. desember. Foto: Ukrinform/Shutterstock Vis mer
Publisert

Mandag ble siste runde før vinterpausen spilt. Andre del av sesongen tar etter planen til 24. februar. Det vil være på toårsdagen for Russlands fullskala-angrep.

Det er ikke åpning for publikum på kampene. Mangel på tilfluktsrom gjør at oppgjørene spilles for tomme tribuner.

Mange ganger er kampene avbrutt fordi spillere, ledere og funksjonærer måtte søke tilflukt i kjellerne på stadion eller nærliggende bomberom på grunn av sirener som varslet om mulige luftangrep.

Det har ført til både én og to pauser i kamper. Oppgjørene har noen ganger pågått i opp til fem timer.

Tidenes kanskje beste ukrainske fotballspiller Andrej Sjevtsjenko har sammen med Arsenals Oleksandr Zintsjenko blitt fotballens frontfigurer siden krigsutbruddet.

– Fotballen har en evne til å samle folket og sende et signal om samhold. Selv om Ukraina er i krig, er det rom for liv og idrett. Vi kjemper for retten til å ha et normalt liv. Selv under en krig prøver vi å leve så bra vi kan fra dag til dag, sa Sjevtsjenko til avisen New York Times tidligere i år.

SLÅTT OG SPARKET: En dommer ble slått og sparket liggende nede under en fotballkamp mellom Ankaragücü - Rizespor i Tyrkia. Video: X @fhd1905erman. Reporter: Vegard Krüger / Dagbladet TV Vis mer

President-støtte

Ikke lenge etter invasjonen i 2022 måtte fotballaktiviteten stoppes. Ukraina sto foran en enorm utfordring som krevde fokus på annet enn toppidrett. Sesongen ble ikke avsluttet.

Men det ukrainske fotballforbundet lot ikke pausen bli langvarig. Flere alternative løsninger ble diskutert. Skulle fotballagene flyttes midlertidig til Tyrkia eller Polen og avgjøre ligaen der?

Økonomisk støtte fra 28 medlemsland i den europeiske klubbsammenslutningen var avgjørende for å restarte toppfotballen.

Et snaut halvår senere var serien i gang for fullt i Ukraina.

Beslutningen hadde støtte fra den politiske toppledelsen i landet.

President Volodymyr Zelenskyj ønsket at ballen skulle rulle igjen. Han pekte på at idretten kunne bidra til en form for normalitet midt i krigens grusomheter.

Hans daværende sportsminister Vadim Gutzait var også entusiastisk.

– Vi fortsetter å konkurrere og heie på lagene. Vi fortsetter å kjempe og vinne. Ukrainsk idrett kan ikke bli stoppet, sa han i 2022.

Sjakhtar Donetsk sikret ligatittelen på forsommeren 2023. Det skjedde etter at alle klubbene hadde spilt 30 kamper. Til sammen ble det arrangert 240 ligaoppgjør.

EM-håp

I sommer spilte Ukrainas U21-landslag for herrer seg helt fram til semifinalen i fotball-EM.

Sjakhtar Donetsk er for fullt med i kampen om avansement fra gruppespillet i Champions League. Onsdag faller avgjørelsen i en bortekamp mot Porto i Portugal.

Det ukrainske mesterlaget spiller sine CL-hjemmekamper i Hamburg. Der ble Barcelona slått 1-0.

Ukrainas landslag skal ut i nasjonsligaomspill i mars. Der ligger en EM-billett for 2024-mesterskapet i potten. Seirer over Bosnia-Hercegovina og enten Island eller Israel vil være nok for Ukraina.

Rivaliseringen mellom fotballtilhengere i Ukraina har vært spisset i årtier med flere voldelige hendelser på tribunene.

Men krigen gjør at titusenvis av unge menn kjemper side om side enten de er tilhengere av Sjakhtar eller Dynamo Kiev.

– Tiden da vi sloss mot hverandre, føles som i et annet liv. Nå kaller vi hverandre brødre, sa en Sjakhtar-fan til TalkSport.

Svært mange av de utkalte ukrainske soldatene har tilknytning til fanklubber av landets 16 toppklubber.

(©NTB)