Ukraina skrur opp styringsrenten til 25 prosent

Sentralbanken i Ukraina skrur opp styringsrenten fra 10 prosent til 25 prosent, det høyeste nivået på sju år.

Publisert
Sist oppdatert

Det er første gang siden den russiske invasjonen startet 24. februar at den ukrainske sentralbanken griper inn. Hensikten er å bekjempe inflasjon og beskytte landets valuta, melder Reuters.

Inflasjonen i landet var allerede tosifret da invasjonen startet og har siden steget ytterligere til over 16 prosent i april og videre til 17 prosent i mai, ifølge sentralbankens egne anslag.

Invasjonen har gjort store skader på Ukrainas økonomi, som kan krympe med minst en tredel i år. 40 prosent av næringslivet har måttet stenge dørene.

Sentralbanksjef Kyrylo Sjevtsjenko har bedt om samtaler med Det internasjonale pengefondet (IMF) om en ny hjelpepakke til Ukraina.

Renteøkningen er blitt kritisert av en rådgiver ved president Volodymyr Zelenskyjs kontor. Økningen er for stor og for farlig for økonomien i krigstid, ifølge rådgiveren.

Statsministerens kontor og finansdepartementet har avvist å kommentere saken.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer