Ukraina: Millioner strømløse etter russiske angrep

Ukrainas strømforsyning ble hardt rammet i en ny bølge russiske rakettangrep tirsdag. Halve hovedstaden Kyiv ble mørklagt.

Ukrainsk brannvesen jobber med å slukke en brann på et av åstedene for russiske rakettangrep i Kyiv tirsdag. Foto: Andrew Kravtsjenko / AP / NTB
Ukrainsk brannvesen jobber med å slukke en brann på et av åstedene for russiske rakettangrep i Kyiv tirsdag. Foto: Andrew Kravtsjenko / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Minst én person er drept i de russiske angrepene i Kyiv, ifølge byens ordfører Vitalij Klitsjko.

Minst to boligbygg skal ha blitt rammet, og halve hovedstaden var uten strøm tirsdag ettermiddag. Også i Lviv, Kharkiv, Odesa, Poltava, Mykolajiv, Dnipro og Tsjernihiv ble det meldt om rakettangrep.

– Flere enn sju millioner strømabonnenter har nå mistet strømmen, sa Kyrylo Tymosjenko ved den ukrainske presidentens kontor i en uttalelse.

President Volodymyr Zelenskyj lovet at alt ville bli reparert.

– Vi vil overleve alt, sa han, med knyttet neve, i en videotale.

Jobber på spreng

Ifølge Tymosjenko ble flere enn 90 missiler avfyrt mot Ukraina tirsdag. Over 70 ble angivelig skutt ned.

– Om lag 15 objekter fikk skader i ulike områder, sier han. Resultatet er strømbrudd i en lang rekke regioner.

– Våre elektroingeniører gjør nå alt for å gjenopprette strømforsyningen så snart som mulig, forsikrer Tymosjenko.

Også nabolandet Moldova ble rammet av strømbrudd som følge av angrepene på anlegg knyttet til Ukrainas elektrisitetsforsyning.

– Hver bombe som faller over Ukraina, påvirker også Moldova og vårt folk. Vi ber Russland om å stanse ødeleggelsene nå, skriver den moldovske utenriksministeren Nicu Popescu på Twitter.

G20-møte

En av bydelene som ble truffet av raketter i Kyiv, ligger rett nord for bydelen der Zelenskyj har sitt kontor, skriver The Guardian.

Mange av bydelene i hovedstaden har lenge levd med at strømmen kobles fra i timer av gangen.

– Flere raketter er blitt skutt ned over Kyiv av luftvernbatterier. Leger og førstehjelpere er på stedet, sa ordfører Klitsjko etter angrepene.

Bare timer før angrepsbølgen tirsdag hadde president Zelenskyj kommet med en videoappell til lederne av G20-landene som møtes på Bali i Indonesia.

– Russland svarer på Zelenskyjs kraftfulle tale til G20 med et nytt rakettangrep. Tror noen at ledelsen i Kreml virkelig ønsker fred? Den vil bare ha underkastelse. Men når alt kommer til alt, vil terroristene alltid tape, skrev presidentens stabssjef Andrij Jermak på Twitter.

(©NTB)

Mer om